Gazdaság

Itt az újabb élelmiszerbotrány

Fazekas miniszter újabb adalékokkal szolgált a kettős mércére.

Újabb botrányos példákat hozott az élelmiszerek kettős minőségére Fazekas Sándor. Hiába zárta ki határozottan a Magyar Márkaszövetség és Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, hogy a gyártók más minőségű élelmiszert gyártsanak a különböző országoknak, a miniszter szerint ez azt bizonyítja, hogy a nagy multik ugyanazt az élelmiszert más-más minőségben hozzák forgalomba Európa keleti és nyugati országaiban.

Korábban szenzációként robbant a hír, hogy silányabb minőséget árulnak a magyar boltokban ugyanazon márkájú termékből, mint a szomszédos Ausztriában, most pedig a földművelésügyi miniszter az állami hírtévében, azt követően beszélt az “élelmiszerek kettős mércéjéről”, hogy az ügy újra szóba került a V4-ek megbeszélésén.

A visegrádi országok ezt a területet folyamatosan vizsgálják, most éppen Csehországban mértek be néhány újabb terméket.

A német konzervekben sertéshús van, Közép-Európában pedig húsnyesedék, ami nem mindegy. Ez a kettősség figyelhető meg a pizzáknál, Ausztriában több a pizzán a mozzarella, mint az ugyanolyan magyar vagy cseh terméken – sorolta a miniszter.

Az EU Bizottsága tanulmányozza a kérdést, a multik kénytelenek lesznek ezt gyakorlatot felszámolni – mondta Fazekas Sándor,

Vagy mégis jobb kaját kapunk az osztrákoknál, vagy tényleg szar az ízlésünk
Vaktesztünkben kipróbáltuk ötféle termék osztrák és magyar változatát, hogy kiderüljön, valóban a selejttel tömnek-e minket a multik. Meglepő eredményre jutottunk.

A miniszter kitért arra is, hogy az aláírt európai szójanyilatkozat – amelyben Európa elkötelezi magát a még nagyobb mennyiségű GMO-mentes szójatermelés mellett – nagy magyar agrárdiplomáciai siker. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik