Gazdaság
Budapest, 2016. december 12.
Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a kollégiumépítési és felújítási programról tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Corvinus Egyetemen 2016. december 12-én. Mintegy 193 milliárd forintot fordítanak 2023-ig kollégiumi fejlesztésekre, amelyek során új kollégiumokat is építenek.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az utcára menne a HÖOK a több ösztöndíjért

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 07. 20. 16:23

12 milliárdos ösztöndíjkeretet és új odaítélési szempontrendszert akar elérni a hallgatói képviselet, ami a kormánnyal tárgyal jelenleg.
Korábban a témában:

Nagyon bekeményített az utóbbi időben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), amit sokszor vádoltak korábban a kormányhoz való dörgölőzéssel. Hogy ezt bizonyítsák, Gulyás Tibor elnök interjút adott a Hír TV-nek, amiben beszélt az ösztöndíjak emelésének óhajáról és belengetett egy tüntetést is. Az interjú rögtön azzal kezdődik, hogy kormánykedvencek-e még:

Most épp konfrontatívabbak vagyunk, de ez nincs kapcsolatban a választásokkal.

Gulyás hamar rátér a kormánnyal való tárgyalásokra is. Július 5-én adták át a kabinetnek a Jövőkép nevű programot, aminek a fő céljaival egyetért a kormány is, ellenben a végrehajtással együtt. A fő vitakérdés az ösztöndíjaké: Gulyás szerint nemcsak az a probléma, hogy 2007 óta nem volt jelentősebb emelés, hanem hogy nem méltányos a rendszer, kevesen kaphatnak állami juttatást.

A nehéz helyzetben lévők ugyanis diákhitellel is nehezen teremtik elő az egyetista lét költségeit. A HÖOK emelné a szociális támogatás felső plafonját 50 ezer forintra. Átalakítanák a támogatások odaítélésének rendszerét is, pl. járna plusz pont azért, ha alacsony iskolázottságú családból jön valaki, vagy ha nagy a földrajzi távolság az otthona és az intézmény között.

Az a HÖOK vezetője szerint se rossz, ha egy hallgató tapasztalatszerző munkát végez, ellenben sokan a megélhetésükért dolgoznak, és sokszor még a tanulmányaikat is félbehagyják ezért. Az Emminél azt akarják elérni, hogy 12 milliárd forintra emeléjk az ösztöndíjkeretet.

Szeptemberig tárgyalnak, utána akár az utcára is mennek.

Érdekesség, hogy a HÖOK már nem tiltakozik a hallgatói szerződések ellen, mivel Gulyás szerint beépítették a szervezet javaslatait is. A gimnáziumok leépítéséről a HÖOK-nak még nincs álláspontja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.