Belföld
hook(430x286).jpg (Array)

Újabb diáklázadás jöhet, tüntetnének is a pénzért

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 03. 09:36

Forronganak az alacsony ösztöndíjak miatt a felsőoktatásban tanulók.

A kormány az elmúlt tíz évben nem emelte a juttatást, így még kiváló tanulmányi eredménynél is csak jelképes összeg jár. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) 119 ezer forintról 172 ezerre növelné az egy hallgatóra jutó éves normatívát, amihez jövőre a költségvetésben erre szánt 31 milliárd forintot 43 milliárdra kellene emelni – írja a Magyar Nemzet. 

A diákok tíz éve jövedelmük 25 százalékát szerezték munkával, ami 2015-re 41 százalékra nőtt. Akkor 58 százalékukat támogatták a szülei, ami 2015-re 74 százalékra ugrott. Egy diák ma 4,5-es átlaggal maximum 13 ezer forint havi ösztöndíjat tud szerezni, de van olyan intézmény is, ahol csak az előírt minimumot, hatezret fizetnek – mondta a lapnak Gulyás Tibor HÖOK-elnök.

Ha a hallgató teljes mértékben háttérbe szorítja a tanulmányaira fordított időt, mert dolgoznia kell, az súlyos következményekkel járhat. Rontja a felkészülést és a szakmai elmélyülést, tehát veszélyezteti a diplomaszerzést.

A hallgatók a legégetőbb kérdések közé sorolják az ösztöndíjak ügyét. Gulyás szerint a családok egyre nagyobb anyagi hozzájárulása erősíti a felsőoktatás szelektív jellegét. Egyre kevesebb a hátrányos helyzetű diák a felsőoktatásban.

Ha az ellátórendszer azt az üzenetet küldi, hogy bizonytalanság van, nincsenek meg a felsőoktatásba való bekerülésükhöz és bennmaradásukhoz szükséges erőforrások, akkor egyre többen maradnak távol a diplomaszerzéstől.

A HÖOK nemcsak az ösztöndíjakkal, hanem a kollégiumi rendszerrel is elégedetlen. Gulyás szerint tárgyalnának a kormánnyal, ha ez nem jön össze, kreatív módszerekkel adnak hangot gondjaiknak. Készek tüntetni is, de elsősorban tárgyalni akarnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.