Gazdaság

Cégével bő százmilliót húzott be a paksi atomerőműből a helyettes államtitkár

kozmann-gyorgy(210x140).jpg (kozmann györgy)
kozmann-gyorgy(210x140).jpg (kozmann györgy)

Mialatt helyettes államtitkár volt bő egy éven keresztül, közben a fele részben az ő tulajdonában álló cég több mint 100 millió forint értékben két állami vállalattal is szerződéseket kötött – ez a lényege a Kozmann Györgyről szóló cikkének a Direkt36-nak, de ennél jóval gazdagabb a sztori.

Kozmann világbajnok és olimpiai bronzérmes kenus, 2015 őszétől 2016 végéig sportügyi helyettes államtitkár volt.

És paksi kötődésű, olyannyira, hogy a 2012-ben visszavonult kenus 2014-ben Pakson indult a polgármester-választáson a Fidesz jelöltjeként, de vesztett.

Nem hagyták az út szélén, képviselő lett az önkormányzatban, hogy rá egy évre helyettes államtitkárrá avanzsáljon. Sőt,

önéletrajza szerint 2008 és 2013 között a nagyfeszültségű távvezetékeket és transzformátorállomásokat fenntartó MVM OVIT-nál dolgozott, majd az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt-ben.

Kozmann 2016 elején vásárolta be magát a Vergotek nevű cégbe. A Vergotek Kozmann érkezése után rendszeres beszállítója lett az MVM százszázalékos tulajdonában álló cégeknek, az MVM OVIT-nak és az MVM ERBE-nek. (Előbbi cégben, mint említettük, korábban dolgozott is Kozmann.) A portál azt írja, hogy

az MVM cégei 2016 áprilisa és 2017 februárja között összesen 177 millió forintért szerződtek a Vergotekkel, amely a megbízások keretében alapvetően karbantartási és szerelési munkákat végzett a Paksi Atomerőműben. Ezekből a megrendelésekből 106 millió forint értékű esett arra az időszakra, amikor Kozmann helyettes államtitkár volt.

Kozmann cége azonban ennél a 177 milliónál is jelentősebb állami kötődésű bevételre tehetett szert, ugyanis a cég az MVM leányvállalatain kívül az atomerőmű más szerződéses partnereinek is dolgozott alvállalkozóként. Ezek a vállalkozások nem árulták el, hogy mennyiért és milyen munkával bízták meg a Vergoteket.

A cég bevétele tavaly és tavalyelőtt kicsivel meghaladta a 170-170 millió forintot. A két, MVM-hátterű cég szerint a beszerzési szabályzatuknak megfelelően választották ki a Kozmann-céget partnerüknek. Kozmannt pedig hiába próbálta megszólaltatni a Direkt36, de közvetlenül nem tudták elérni, Kozmann

munkatársain keresztül pedig csak annyit üzent, hogy nem akar nyilatkozni, mivel nem közszereplő, és a kérdéseinket sem akarja látni, még az email címét sem adta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik