Gazdaság

600 ezer munkahely lehet veszélyben az e-autókra való átállás miatt

e-autó (Array)
e-autó (Array)

Közel 600 ezer német munkahely lehet veszélyben az elektromos autókra való átállás miatt az Ifo gazdasági kutatóintézet tanulmánya alapján.

Az intézet szerint, ha Németországban 2030-ig betiltják a dízel meghajtású járműveket és kötelezően zéró kibocsátású járműveket kell majd értékesíteni, akkor közvetlenül 426 ezer gyári állás és közvetve más iparágakban, például a beszállítóknál 174 ezer állást érinthet a szabályozás.

A német autógyártók remélik, hogy átgondolják a szigorú szabályozásokat, melyek már most negatívan érintették az eladásokat, és amelyekről jelenleg is tárgyalnak a német kormánnyal.

Egyes elemzők szerint az Ifo megállapításai nem teljesen helyesek, mivel ha betiltják a dízeleket, akkor minden 2-3 elveszített állásra jut majd egy új a kutatás fejlesztésben, informatikában vagy más iparágakban, ami kapcsolódik az új technológiához.

Varga Mihály korábban azt mondta, a mintegy 4 millió magyar munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció elterjedése miatt, a képzést pedig úgy kell megoldani, hogy a felszabaduló munkavállalók képesek legyenek más szakmában elhelyezkedni.

elektromos-auto(210x140).jpg (Array)
2050-re az új autók többsége elektromos lehet
Elkészült az e-mobilitás terjedését segítő Jedlik Ányos Terv. A dokumentum hamarosan a kormány elé kerül, és megkezdődik a megvalósítása. 

(Reuters/Portfolio/24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik