Gazdaság

LMP: elfogadhatatlan, hogy egyre hamarabb romlik el amit megveszünk

autószerelő (autószerelő, szerviz, )
autószerelő (autószerelő, szerviz, )

Az Európai Parlament napirendjére került a fogyasztói termékek javításának és újrahasznosításának ügye. Az LMP már tavaly, egy országgyűlési határozati javaslatban felvetette a “tervezett elavulás” problémájának megoldását, amit a Fidesz-kormány akkor félresöpört.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy sok gyártó olyan termékeket árusít, amelyeknek a legkisebb hiba esetén is méregdrága a javítása vagy a cseréje. Úgy vélik, sok nagyvállalat szándékosan úgy tervezi termékeit, hogy ha egy apró alkatrész elromlik, nagyobb alkatrészeket vagy akár az egész készüléket kelljen cserélni. Ma már nem jár együtt a technikai fejlődés a készülékeink élettartamának növekedésével, sőt, egyre rövidebb ideig bírják. Ez sokba kerül a vásárlóknak, rombolja a környezetet, pazarolja egyetlen bolygónk szűkös erőforrásait, és gazdaságilag is fenntarthatatlan – fejtik ki közleményükben.

A zöldpárt 7 pontos országgyűlési javaslata szigorú követelményekkel tenné fenntarthatóvá minden termék gyártását, forgalmazását és teljes élettartamát. Egyes termékeknél a kötelező jótállási időt és az elévülési időt emelné a párt; máshol a reklámok és terméktájékoztatók fogyasztóvédelmi célú módosítását írná elő. Fontos lépés lenne az alkatrészek és a javítási szolgáltatások áfájának csökkentése is.

A kormányoldal leszavazta az oktalan pazarlás megfékezésére tett javaslatunkat, és a magyar vásárlók érdekeinek közvetlenül ellentmondott. Felszólítjuk a Fideszt, hogy ne engedjen meg magának még egy ilyen mulasztást, álljon ki a fogyasztóvédelemért! Brüsszelben vajon hogyan szavaznak majd ebben a kérdésben?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik