Gazdaság

Megvan, miért megy hamar tönkre a mosógép

mosogep(210x140).jpg (Array)
mosogep(210x140).jpg (Array)

Alig akad háziasszony, aki ne tapasztalta volna, hogy a kihívott szerelő a régi berendezés megóvására biztatta, mondván: ha újat vesz, az már nem lesz ilyen tartós.

Hogy ennek mi a valós alapja? Ezt jól mutatja, hogy több európai fogyasztóvédelmi szervezet is tesztekkel bizonyította: a gyorsított avulás (a vártnál jóval hamarabbi cserekényszer) eleve tervezett dolog – írta az Azénpézem.hu.

Így például a készüléket úgy alakítják ki, hogy egyáltalán ne legyen javítható, illetve a főalkatrészek életciklusa korlátozott.

Ezek után nem véletlen az sem, hogy a VKI elnevezésű osztrák fogyasztóvédelmi civil szervezet felmérése alapján pl. a megkérdezettek 55 százaléka hisz abban, hogy a termékek élettartamának tudatos lerövidítése a gyártók szándékos és szisztematikus magatartása.

Megemlítik azonban azt is, hogy a „Mindennapi fogyasztóvédelem” viszont arról ír: bár azt már több kutatás is egyértelműen rögzítette, hogy a tartós fogyasztási cikkek használati ideje az utóbbi évtizedekben drasztikusan csökkent, az még nem egyértelmű, hogy ez mennyiben a megváltozott fogyasztói szokások és mennyiben a tervezett avulás következménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik