Gazdaság

Nem működik a Cégkapu egyszerű regisztrációja

Júliusban elindult a Cégkapu, amely hasonlóan működik, mint az Ügyfélkapu, de kifejezetten cégek számára készült. A Cégkapun keresztül a cégek, alapítványok, gazdálkodó szervezetek online tartják majd a kapcsolatot a hivatalokkal, dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak, így személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben és gyorsabban intézhetik a cégügyeiket.

A regisztrációt az e-ügyintézési törvény alapján augusztus végéig kell elvégezni, a törvény azonban egy átmeneti felkészülési időszakot biztosít, így ez 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehető meg. Az illetékes hatóságok 2018 január 1-jétől jogosultak lesznek a törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés megindítására azon gazdálkodó szervek esetében, amelyek nem regisztráltak.

A közeljövőben kihirdetendő kormánydöntés alapján az egyéni vállalkozók továbbra is az ügyfélkapu-szolgáltatással jogosultak az elektronikus kapcsolattartásra, ebből adódóan a regisztrációs kötelezettség ezt a kört nem érinti – tájékoztatta a tárca még pénteken az MTI-t.

A Cégkapu regisztrációra kötelezettek július 3-án 14 órától tudnak kötelezettségüknek eleget tenni a cegkapu.gov.hu oldalon – közölte a Belügyminisztérium az MTI érdeklődésére. A tárca azt is hozzátette: az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétől teszi kötelezővé az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, amely a központi szolgáltató által nyújtott Cégkapu-szolgáltatással teljesíthető a legegyszerűbben.

Nem működik!

Nekünk speciel az oldal sem jött be dél körül (cookiek törlése után sem), de kíváncsiak voltunk az első tapasztalatokra, ezért megkérdeztük az Adótanácsadók Egyesületének elnökét. Zara László arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy már hétfőn is gond volt az egyszerű regisztrációval. A rendszer hibaüzenetet írt ki:

Hiba történt
A megadott adószámmal a Cégjegyzékbe bejegyzett gazdálkodó szervezet cégkivonata nem jelöli Önt, mint képviseletre jogosultat, ezért Ön online regisztrációt nem kezdeményezhet. Kérjük, ellenőrizze a megadott adószámot, vagy megfelelő meghatalmazás birtokában válassza az űrlap kitöltését (TOVÁBB gomb).
Hiba azonosító:
080aa982-bc2f-40de-ab3b-ae3da203ca0d

Kedden az illetékeseknél (BM) reklamált, (de lehet, hogy más is megtette ezt), jelezve, hogy a http://cegkapu.gov.hu, -ra belépve elindul a regisztráció azonosítás, amelyhez a regisztrációt végző, a cég képviseletére jogosult ügyfélkapus azonosítás, majd a regisztrálandó cég adószámának megadása után azonban a fenti hibaüzenet kapják. Ami még érdekes: a hibaüzenet nem valós olyan szempontból, hogy a cégnyilvántartásban és az ügyfélkapu rendszerében láthatóak azok az adatok, amelyeket a felhasználók a Cégkapun a regisztráció során megadtak. Zara kérte, hogy jelezzenek vissza a fenti probléma megoldásáról.

Választ még nem kapott, azonban valami mégis történhetett, mert most már másik hibaüzenetet ad a rendszer, arról, hogy nem működik az egyszerű regisztráció, csak a bonyolult, cégiratokat, meghatalmazást, képviseleti jogosultság okiratának feltüntetését is igénylő mód. (Ez utóbbit Zara ki sem próbálta, a bonyolultsága miatt.)

Hiba történt
Tájékoztatjuk, hogy a cégkivonat Cégnyilvántartásból történő lekérdezése pillanatnyilag nem lehetséges. A hiba azonosítója: 458f9a77-a0ba-4fe9-a8e4-f8b8552cbf3f. Kérjük, próbálja meg később a regisztrációt, vagy válassza az űrlap kitöltését (TOVÁBB gomb).
Hiba azonosító:
458f9a77-a0ba-4fe9-a8e4-f8b8552cbf3f

Ajánlott videó

Olvasói sztorik