Gazdaság

Ötszörösére nőhet a brit atomerőmű költsége a tervezetthez képest

Alaposan elszállhatnak a nagy-britanniai Hinkley Point C atomerőmű fejlesztés költségei, a kivitelezés várhatóan tovább csúszik majd, a francia EDF energetikai csoporttal az atomerőmű építésére kötött szerződés pedig számos kockázatot tartalmaz – jelentette a brit számvevőszék pénteken a Reuters tudósításában.

A kormánytól független szervezet szerint az erőműben termelendő villamos energia garantált átvételi ára jóval nagyobb anyagi terhet róhat az államra a korábban gondoltnál.

Párhuzamos történetek

A független parlamenti testület vizsgálata szerint az építkezés és a garantált villamos energia átvétel teljes költsége az eredetileg tervezett 6 milliárd fontról (átszámítva körülbelül 2100 milliárd forintról) 30 milliárd fontra (10 500 milliárd forintra) emelkedhet. Összehasonlításul, ez az összeg az éves magyar GDP közel harmadának felel meg.

A brit számvevőszék jelentésének egyik legfontosabb megállapítása, hogy a kormány nem vette teljesen figyelembe a 2030 után az energiaszámlákra várható hatásokat. A brit állam a szerződés keretében garantálta, hogy az erőműben termelendő áramot minimum 92,5 font/megawattórás áron veszi át, 35 éven keresztül. A piaci nagykereskedelmi árak és a garantált minimum ár különbözetét a kormányzat fizeti.

Csakhogy időközben a brit nagykereskedelmi villamos energia ár a szerződés 2013 megkötése óta csökkent, és napjainkban megawattóránként 40 font körül alakul.

(Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik