Gazdaság
Budapest, 2017. június 22.
Férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek a munkavállaló jogai a forróságban

24.hu
24.hu

2017. 06. 23. 08:48

Hőségriasztást rendelt el csütörtöktől az országos tisztifőorvos. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezzel kapcsolatban felhívja a munkaadók figyelmét arra: tegyenek eleget a munkavédelmi jogszabályokba foglalt kötelezettségeiknek, s biztosítsanak legalább hideg védőitalt a rendkívüli hőhatásnak kitett foglalkoztatottak számára.
Korábban a témában:

Négy napig tartó másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. Csütörtök hajnaltól vasárnap éjfélig – június 22. és 26. között – tartós kánikulára számíthatunk, s legalább három napon át 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat szerint a hőség a későbbiekben csak fokozódik: a hét végén 27,3 fokos átlaghőmérséklet várható az ország déli részén, s a 34-35 fokos napi maximumok után a jövő héten tovább fokozódik a kánikula. Jövő hétfőn egyes helyeken 36-37 fokos napi maximum is előfordulhat.

A munkavédelmi törvény, illetve annak végrehajtási rendelete szerint a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ezért felhívja a figyelmet arra, hogy mindenütt tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A munkavédelmi jogszabályok előírják, hogy

pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet.

Emellett nagy melegben a munkavállalók részére legfeljebb félóránként hideg védőitalt kell biztosítani.

Ugyanakkor az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles figyelembe venni az emberi tényezőt a munkahely kialakításánál, a munkaeszközök és munkafolyamat megválasztásánál.

Így kánikulában elvileg akár az is elképzelhető, hogy – rendkívüli esetektől eltekintve – senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett helyen a munkavégzésre.

A hatályos jogszabályok azonban erről konkrétan nem rendelkeznek, tehát a munkaadó jóindulatán múlik, hogy hőségriadó esetén milyen könnyítéseket vezet be.

A munkavédelmi szabályok szerint különben amikor a korrigált effektív léghőmérséklet meghaladja a 24 °C-ot – ezt a léghőmérsékletre, a levevő páratartalmára, illetve a légmozgásra is figyelemmel számítják ki – jár a védőital és az óránként legalább öt perc munkaszünet.

(kiemelt kép: MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.