Gazdaság

Nagyon nem fog tetszeni Donald Trumpnak, amit a Tesla művel

Az elektromos autókat gyártó Tesla megállapodott a kínai hatóságokkal, hogy Kínában is létrehoznak egy összeszerelő üzemet – írta a Bloomberg amerikai hírügynökség. A Tesla-autók gyártása egy kínai céggel közösen történik majd, vegyes vállalati formában.

A kínai gyártás lényegesen csökkentené a Tesla autók árát az ázsiai országban, mivel mentesülnének a magas, 25 százalékos importvám alól.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a múlt év elején először beszélt arról, hogy három éven belül Kínában is gyárt elektromos autókat az amerikai cég. A Tesla tavalyi kínai bevétele 1 milliárd dollár körüli volt, megháromszorozódott egy év alatt. Márciusban a Tencent Holdings, Kína legnagyobb internetes cége 5 százalékos részesdést vásárolt a Teslában, 1,8 milliárd dollárért.

A lépés valószínűleg nem fog tetszeni Donald Trumpnak (bár nagyon nem tud vele mit csinálni), aki többször is hangoztatta, hogy az amerikai autógyártók belföldi munkahelyeket áldoznak fel, amikor autóik összeszerelését külföldre viszik.

Korábban szó volt róla, hogy esetleg Magyarországon is felépülhetne a Tesla Gigafactory gyára, ahol elsősorban elektromos akkumulátorokat gyártanának (és ami nem azonos a Kínába települő e-autó összeszerelő műhellyel).

Akár Magyarországon is megépülhet a Tesla-gyár
A Gigafactory 17 embernek adhatna munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik