Gazdaság

Minden tizedik magyar sertés hepatitisszel fertőzött lehet

A NÉBIH szerint a magyarországi sertéstelepek közel 40 százaléka, illetve a véghízók közül csaknem minden tizedik jószág fertőzött lehet az akut májgyulladást okozó hepatitis E vírussal (HEV).

A fenti számok az erre vonatkozó legfrissebb felmérésből származnak, amely 2004 és 2010 között készült bélsár útján történő vírusürítés alapján. Az Agrárszektor szerette volna frissíteni az információt az aktuális adatokkal, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt válaszolta, hogy friss számok egyelőre nem állnak rendelkezésre, mivel azonban a gyakorlat, és a technológia azóta nem sokat változott, érdembeli változás a vírusfertőzöttség szintjében sem valószínűsíthető, írták.

Talán megdöbbentő lehet, de friss számok azért sem állnak rendelkezésre, mert a hepatitis E vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, így a Nébih szakmai irányítása alatt álló állategészségügyi hatóságnak nincsenek pontos adatai a magyarországi sertéstelepek fertőzöttségéről, írta a lap.

A hatóság ugyanakkor kiemelte, hogy az állatokban tünetmentes, vagy ritkán emésztőszervi fertőzéseket okozó HEV a világ elmaradott környezeti higiéniájú területein okozhat csak járványt. Hozzátették: bár a fertőzött állatok húsának fogyasztása Magyarországon is okozhat emberi megbetegedést, ez viszont csak akkor fordulhat elő, ha nem megfelelően hőkezelt élelmiszert fogyasztunk.

Azaz megfelelő hőkezeléssel (71 Celsius-fokos hőmérséklet 5 percen át) elpusztíthatók a hepatitis E vírusok, így az általános személyi és konyhai higiéniai szabályok betartásával könnyen megelőzhető az emberi fertőződés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik