Gazdaság

Ötezer magyar munkahelyet érintő lépésre készül a GE

Az amerikai vállalat eladná fényforrás-üzletágát.

Teljes fényforrás-üzletágát eladná a General Electric, ami az amerikai cég magyarországi üzemeinek nagy részét, és a dolgozóinak mintegy felét érinti.

Az MTI értesülése szerint a napokban Bill Lacey, a GE Lighting elnök-vezérigazgatója levélben tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit arról, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel. Az sem kizárt, hogy az egyes területeket más-más vevőknek értékesítik.

Kalocsai Kinga, a GE Lighting & Current európai és közel-keleti PR és kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére elmondta: a cég azért válna meg fényforrás-üzletágától, mert portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít. Hozzátette viszont, hogy a GE továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett – a közelmúltban nyitotta meg hat Digitális Fejlesztési Központja egyikét Budapesten, és 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezi 2017 végéig. Emellett az idén 300 új munkahelyet hoztak létre veresegyházi, energiatermelési berendezéseket gyártó üzemükben.

A kommunikációs igazgató kiemelte, hogy a Budapesten közel kétezer főt foglalkoztató, 2014-ben megnyitott Globális Üzleti Szolgáltató Központjuk szerves része a cég stratégiájának, illetve a GE az elmúlt két évben több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

Az amerikai cég az egykori Tungsram többségi tulajdonának 1989-es megvásárlása óta jelen van Magyarországon. A legnagyobb amerikai befektetőnek számít, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben. 13 magyar nagyvárosban 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési és három üzleti központot üzemeltetnek, munkavállalóik száma meghaladja a tízezer főt. A fényforrás-üzletágban mintegy ötezer embert foglalkoztatnak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik