Gazdaság

A letelepedési kötvényeken kaszáló kereskedő cégek szívesen folytatnák a bizniszt

Arról számoltak be a letelepedésikötvény-bizniszben érdekelt és nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező cégek képviselői a Magyar Nemzetnek a minap egy nagyszabású nemzetközi konferencián, hogy noha a magyar kormány felfüggesztette ezt az idehaza sok kritikát kapó programot, szerintük a projekt csak szünetel, és némi pihentetés után újraindulhat. Bár lehet, hogy amit mondtak a kormánnyal a G-nap, 2015 februárja óta nem baráti hangnemet megütő, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó lapnak, azt a letelepedési kötvényekkel kereskedő cégek kívánságaként lehet tekinteni.

A lap felidézi, hogy minap szóba került a magyar letelepedésikötvény-program is az üzletág legjelentősebb szereplőit felvonultató genfi konferencián. Az Investment Migration Forum rendezvényén a világ szinte minden országából képviseltették magukat mindazok, akik az üzleti migráció, vagyis a tartózkodásra jogosító befektetések terén tevékenykednek.

A letelepedésikötvény-programot a parlamentnek az a gazdasági bizottsága hozta be és adta meg a jogosultságot a kereskedő cégeknek, amelyiket akkor Rogán Antal vezetett. És úgy hírlik, hogy maga a program is az ő ötlete volt. A programmal amúgy sokan nyertek, csak épp a magyar állam bukott milliárdokat – noha a magyar kormány mindvégig védte a programot, kiemelve, hogy ennek révén képesek voltak pénzt bevonni az állam finanszírozásába, meg azért sem bukhatott az ország, mert nem az állam árulta a papírokat. (Hogy ki mindenki nyert és gazdagodott meg, és az állam mennyire könnyű feltételeket szabott, egy nemrégi cikkünkben foglalkoztunk.)

Húsz éve vagyok a vízumüzletágban. Teljesen bevett szokás, hogy egy országban, ahol kritikát kap az adott állam letelepedési programja, szüneteltetik, majd az országgyűlési választások után újraindítják – mondta a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő ciprusi ügynök. – Az ügyfelek szempontjából túl jó a program ahhoz, hogy megszüntesse a magyar kormány – mondta egy másik szakmabeli.

Ezeket a véleményeket azon a szemüvegen keresztül érdemes nézni, hogy a kereskedő cégeknek nagy hasznot hajtott eddig a program.

A lap emlékeztet azonban arra, hogy a magyar kormány nem vonta vissza a letelepedési programot lehetővé tevő jogszabályt, csupán annyit jelentett be az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), hogy szünetelteti a kötvénykibocsátást, ami bármikor újraindítható. Ezenkívül egy Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet határozott arról, meddig lehet a folyamatban lévő eljárásokat intézni. Ez utóbbi is egy újabb kormányrendelettel feloldható, vagyis a letelepedésikötvény-program könnyen újraindítható – vonja le a következtetést a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik