Belföld

Varga: Nem buktunk a letelepedési kötvényeken, mert cégek árulták azokat, nem az állam

A politikai állításokkal szemben

nem bukott a magyar állam a letelepedési kötvényeken, mert a papírok értékesítését cégek végezték, akik maguk határozták meg a díjakat – mondta az Mfornak adott interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy hány olyan kínai befektető volt, akik a kötvény miatt Budapesten indítottak vállalkozást.

Ahogy arról korábban írtunk,

a számítások szerint az állam 11,3 milliárd forintot bukott utolsó két évben a kötvényforgalmazáson

a piacinál drágább kamatok miatt, a kötvényforgalmazó – offshore – cégek azonban 100 milliárdos nagyságrendű bevételre tettek szert.

Varga szerint ugyan hiába folytat már egy éve kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság a Budapest-Belgrád vasútvonal miatt, nem fogják megnehezíteni a beruházás létrejöttét, hiszen a paksi bővítés esetében is engedtek. Ez utóbbi projekttel kapcsolatban elmondta, hogy megvizsgálták a hitelpiacot, de

az oroszok ajánlatához hasonlóan hosszú távú és jó kondíciójú hitelre senki nem tudott elfogadható ajánlatot adni.

A közteherviselés átrendezéséről úgy nyilatkozott a miniszter, hogy nem látnak olyan alapvető élelmiszert, amellyel folytatni lehetne az adócsökkentést és arra sem lát esélyt, hogy a 27 százalékos áfát lecsökkentenék.

Mindent nem lehet egyszerre. Komoly beruházásokat kell elindítanunk, béreket emelünk, társasági adót csökkentünk, demográfiai programot vezetünk be, haderőt fejlesztünk.

Mindenki nyert a magyar letelepedési kötvényen, csak az ország bukott milliárdokat
Több offshore cégnél bontanak majd pezsgőt a százmilliárdos profit örömére, amennyiben idén valóban véget ér a magyar letelepedésikötvény-program. Hazánk közben toplistás a kínaiaknak pénzért letelepedési engedélyt adó országok sorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik