Belföld

Kivitelezhetetlennek tartják a panelházak lebontását

Rengeteg új problémát vetne fel a kormány terve, olcsóbb megoldás is van a lakások élhetőbbé tételére.

Szakértők szerint kivitelezhetetlen az a Lázár János által megszellőztetett terv, amely alapján panellakásokat bontanának el, és az ott élő családokat kertes házakba költöztetnék – erről a Magyar Nemzet ír. A családi házaknak nem lenne elegendő helyük a városokban, az új otthonok megépítése ráadásul tízezermilliárd forintos kiadást jelentene, ez a költségvetésre és a családokra is túlzottan nagy anyagi terhet róna.

Lázár János kancelláriaminiszter a múlt csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy nincs jó műszaki megoldás arra, hogy a nyári melegben szenvednek a panelházban élők, így abban gondolkodnak, hogy visszabontanák a magas épületeket és a kiköltözésre ösztönöznék a lakókat.

Ugyanakkor Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők úgy látják: a probléma nem csak a házgyári lakásokat érinti, és emiatt nem érdemes lebontani a szerkezetileg jó állapotban lévő épületeket, amelyek gépészeti korszerűsítéssel még egy generációt képesek lennének kiszolgálni. Jóval olcsóbb és ésszerűbb lenne, ha központi léghűtéssel szerelnék fel a lakásokat.

A bontás is rengeteg pénzt emésztene fel, egy ház esetében ez hozzávetőleg egymilliárd forintos kiadást jelent. A művelet 777 ezer családot érintene, a lakások zöme ráadásul magántulajdonban van, szinte lehetetlen lenne valamennyi lakóval megállapodni a kiköltözésről és a vételárról.

A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke azt is felvetette, hogy ha családi házakkal helyettesítenék a panellakásokat, az a városok kiterjedésének jelentős növekedését jelentené. A tömegközlekedést ez esetben nehéz lenne gazdaságosan megoldani, így növekedne az autók száma, ami viszont nagyobb légszennyezéshez vezetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik