Gazdaság

40 millió forintra bírságoltak egy befektetési céget

40 millió forintra bírságolta a bolgár székhelyű Interactive Ltd.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtése miatt, három közreműködő magánszemély pedig 7 millió forint büntetést kapott, továbbá a jegybank véglegesen megtiltotta a cégnek, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen.

Az Interactive Ltd. a vizsgált időszakban kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket, többnyire magyar ügyfeleitől – állapította meg az MNB a vizsgálatában. A társaság pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett engedéllyel és minden alap nélkül kínált kedvező feltételekkel tőzsdei bevezetés előtt álló társaságokba befektetési lehetőséget, ám semmilyen tőkepiaci kereskedést nem végzett.

A cég tevékenységében érdemi közreműködésért a jegybank három magánszemélyt – S. Krisztián Jánost és F. Dávidot, illetve B. Balázst – 2,5 millió és 2,5 millió, illetve 2 millió forint bírsággal sújtotta. A közreműködők – egyebek mellett – magyarországi munkatársakat kutattak fel és tanítottak be telefonos ügyfélszerzésre és érdemben közreműködtek az Interactive Ltd. és a magyarországi befektetők közötti megállapodások megkötésében. Ez volt az első alkalom, hogy az MNB által kezdeményezett jogszabály-módosítás alapján a jogosulatlan tevékenységben közreműködő természetes személyekkel szemben szabott ki a jegybank piacfelügyeleti bírságot.

A társaság korábban Interactive Brokerage Ltd., illetve Global Markets Ltd. cégnév alatt működött és 2014. július 14-ig Magyarországon is rendelkezett jegybanki engedéllyel befektetési szolgáltatások nyújtására. Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján már az eljárás közben ideiglenesen megtiltotta, hogy az Interactive Ltd. bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank bűncselekmény gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett.

Az MNB a vizsgálatban súlyosbító körülményként értékelte, hogy az Interactive Ltd. a tevékenységi engedélyének visszavonása ellenére továbbra is professzionális piaci szereplő látszatát keltette, valamint kihasználta, hogy a cégneve hasonlít az ismert amerikai brókercégre, az Interactive Brokers-re. A társaság ráadásul a vonatkozó jogszabályokat súlyosan és ismétlődően szegte meg és a tevékenység végzéséhez szükséges alapvető személyi, tárgyi, technikai feltételekkel sem rendelkezett.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik