Gazdaság

Az oktatási rendszer újratermeli a társadalmi egyenlőtlenségeket

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 05. 26. 17:24

A tőkéről automatikusan gazdasági természetű dolgokra asszociálunk, ám Bourdieu elmélete szerint nem csak ilyen értelmű tőke létezik. Ez a felismerés azért is fontos, mert így olyan cselekvések is megragadhatóvá válnak, amelyek gazdaságilag irracionálisnak tűnhetnek.

A bourdieu-i társadalom elméletnek egy központi tétele, hogy minden tudomány a rejtett dolgok tudománya. Ez azt jelenti, hogy a társadalomtudós, elszakadva a spontán tudástól, speciális eszközökkel, speciális fogalomkészletekkel, empirikus vizsgálatokkal egy olyan fajta valóságot próbál feltárni, ami a laikusok számára közvetlenül nem látható, nem hozzáférhető.

A tőke elmélet esetében ez azt jelenti, Bourdieu a gazdasági tőke közgazdasági értelmezésétől elszakadva, de azt kiegészítve újabb tőkeformákat állapít meg. Ha a társadalmat csak gazdasági tőke szempontjából vennénk szemügyre, akkor olyanfajta társadalmi rétegződést kapnánk, amelyben a vagyon és a jövedelem az, ami meghatározza egy ember pozícióját. A bourdieu-i elmélet ennél komplexebb megoldásra törekszik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.