Gazdaság

Júniustól jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek

Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóbarát lakáshitel-koncepciójának célja, hogy élénkítse a magyar lakáshitel-piacot, erősítse a bankok közötti versenyt – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: a verseny hiánya miatt Magyarországon nemcsak Nyugat-, hanem Kelet-Európához képest is magasak a lakáshitelek kamatfelárai.

A szóvivő jelezte, a bankok június elsejétől pályázhatnak a fogyasztóbarát lakáshitel-minősítésre, szerinte ősszel már a piacon jelentős számban lesznek jelen ezek a szolgáltatások.

Binder István elmondta, fogyasztóbarát lakáshitelnek elsősorban a fix kamatozású, kötött kamatperiódusú minősülhet, a fogyasztóbarát jelzálogalapú lakáshitelt pedig akár üdülőre, garázsra, építési telekre is fel lehet majd venni forintban, illetve korábbi hitel kiváltására is használható.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján szeptember elsejétől  összehasonlítható lesz a piacon elérhető fogyasztóbarát lakáshitelek feltételei – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik