Gazdaság

Speciális kiképzést és tűzszerész robotokat kap a rendőrség a vizes-vb-re

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának kiegészítésében május 18-án megjelent hirdetmény szerint összesen 146,8 millió forintért kapott megbízást a Készenléti Rendőrségtől a budapesti Gamma Zrt. Az indoklás szerint a világversenyen az improvizált robbanószerkezetek (IED) és a CBRN-E (piszkos bomba) eszközök elleni tevékenységek a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat (TŰSZ) illetékességébe tartoznak, azonban a TŰSZ jelenleg nem rendelkezik elegendő számú, megfelelő minőségű eszközzel a helyszíneken jelentkező komplex felderítési és hatástalanítási feladatok ellátásához.

Mint írják,

a Világbajnokság biztonságos megrendezése során – az aktuális európai terrorfenyegetettség figyelembevételével, valamint a múlt évi párizsi és brüsszeli merényletek tapasztalatai alapján – kiemelt fontosságú lesz a tűzszerész járőrök tevékenysége. (…) A biztonságos és hatékony reagáló képesség megteremtése érdekében olyan korszerű felszerelésekkel kell a járőröket ellátni, amelyekkel több munkafolyamatot is képesek elvégezni, úgy, hogy közben lehetőleg nem kerülnek közvetlen fizikai kontaktusba a gyanús tárgyakkal, járművekkel.

A Gamma Zrt. a hirdetmény szerint két olyan tűzszerészrobotot szállít, amelyek egy helyszínen, egy időben, egymástól függetlenül – egymás zavarása nélkül – képesek feladatokat elvégezni, alkalmasak vegyi felderítő készülék, sugárzásmérő rendszer, valamint röntgenberendezés hordozására és működtetésére. A robotok szállítása mellett végzi el a legalább hatfős állomány felkészítését az eszköz alkalmazására és a helyszíni hibaelhárítás módjaira, legalább 12 óra időtartamban.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik