Gazdaság

Nagyon megugranak a bérek Szijjártó minisztériumában

Amióta Szijjártó a miniszter, megindult a pénzeső a magyar diplomáciához. Igaz, a feladatok némileg átalakultak, egyre nagyobb súllyal foglalkoznak gazdaságpolitikával és egyre kevésbé a kormány(fő) politikája miatt egyre reménytelenebb diplomáciával – írta Napi.hu.

A 2018-as költségvetés javaslata szerint az idei 177,3 milliárd forintról 220,1 milliárdos keretre hízik a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) büdzséje a emelkedik, vagyis egyetlen év alatt 43 milliárd forinttal nőtt a költségvetési keret, annak ellenére, hogy komoly sikereket sem a hagyományos diplomácia fronton, sem gazdaságdiplomáciában nem tud a tárca felmutatni.

Három zászlóshajó egyszerre

A KKM elsődleges feladata a külföldi tőkebefektetések elősegítése, amelynek letéteményese a Nemzeti Befektetési Ügynökség. A cégnél 150-en dolgoznak, éves működési költségei 2,8 milliárdra rúgnak, ám a beruházásösztönzési célelőirányzat az idei 30 milliárd forintról 50 milliárd forintra emelkedik. Utóbbiból kell működőtőkét vonzani az országba.

A költségvetési indoklás a prioritások között második helyen említik a magyar gazdaság kivitelének erősítést, ennek a munkának a zászlóshajója a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és két cége a letéteményese. Az MNKH nem annyira a exportfejlesztésben elért sikerektől lett ismert, hanem arról, hogy ez is az egyik állami cég, amely fideszes kifizetőhelyként működik.

 

 

A gazdaságpolitikai kiadások része az Eximbank működésének támogatása is, az állami pénzintézetbe az ideihez hasonlóan, 2018-ban is 25,6 milliárd forintot tolnak be. A költségvetési-politikai prioritások közül az anyag a harmadik helyen a kulturális diplomáciát, a negyedik helyen pedig a konzuli szolgálat erősítését említi. 2018-ól a konzuli szolgáltatások jelentős fejlesztését ígérik, amelynek a célja, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok hasonló színvonalon férhessek hozzá az állami szolgáltatásokhoz, mint a Magyarországon élő társaik.

Megugranak a bérek

Komoly béremelések lesznek a külképviseleteken: jövőre a bérköltségek 10,1 milliárd forinttal emelkednek, így 2018-ban 79 milliárdot fordítanak a külképviseletek támogatására. Ezen felül a már említett konzuli fejlesztésekre 3 milliárd forintot költenek, amihez létszámbővítésre is szükség lesz.

Kötött segélyhitelezésre (magyarán piacszerzésre) az idei 600 millió után jövőre 7,9 milliárdot akarnak költeni. A kötött segélyhitelezéssel a hivatalos indoklás szerint a magyar kivitelt erősítenék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik