Gazdaság

Közeleg a magyar nyugdíjrendszer összeomlása

A nyugdíjkassza jelenleg egyensúlyban van, ám 2030-ra a dolgozóktól levont járulékok már csak kilenchavi nyugdíj kifizetésére lesznek elegendőek – olvasható az Aegon Magyarország közleményében. Bár 13 év az egyén szempontjából hosszú időnek tűnhet, a nyugdíjrendszer szempontjából ez nagyon is rövid idő.

Jelenleg egymillióan dolgoznak minimálbérre bejelentve, amely után 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak. Ebből kellene megélniük legalább 15-20 évig.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint három út van a leendő nyugdíjasok előtt:

  • állami nyugdíj, ami a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése révén csak egyre idősebb korban jár
  • majd a gyermekeink eltartanak bennünket
  • állami segítséggel (évente 280 ezer forintos adójóváírás) megtakarítunk

Szerinte kár abban reménykedni, hogy a nyugdíjasok állami ellátást kapnak, hiszen a nyugdíjvilágot a demográfiai cunami elsöpri a következő évtizedekben. 2016-ban a magyar népesség 18,28 százaléka volt nyugdíjas. 2041-re viszont már 28 százalék, 2060-ra 33 százalék lesz az időskorúak aránya. Az ő ellátásukra nem kevés pénzre van szükség, hiszen az egészségügyi kiadások kétharmadát most is a 65 év felettiekre fordítja az ország. Ráadásul döntő többségben ők veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

Egy elképzelés szerint a nyugdíjasoknak is be kellene szállni az egészségügy finanszírozásába. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Arról, hogy pontosan mennyit is kellene fizetnie a nyugdíjasoknak, ebből a cikkünkből derül ki.

Összeomlik a rendszer

A fő probléma, hogy a terheket az aktívan dolgozók viselik. Belőlük viszont pár évtized múlva nem lesz elegendő. A népesség ugyanis 2041-re a jelenlegi 9,8 millióról 8,5 millió főre fogyatkozik. Ráadásul akkorra mennek nyugdíjba azok a vállalkozók, akik ma a minimálbér után adóznak. Ők 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak havonta. Elvileg. Merthogy nagyjából egymillió járulékfizető magyar már most is hiányzik a rendszerből.

Így 2030-ra Farkas András szerint már csak 9 havi nyugdíjnak megfelelő összeget termelnek meg az aktívan dolgozók.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik