Gazdaság
The logo of Uber car service app is seen on a smart phone during a protest by Brussels taxi drivers against the taxi-app Uber, on September 13, 2015, in Brussels. AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK      =BELGIUM OUT= / AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK

Eldőlt az Uber sorsa az Európai Bíróságon

24.hu
24.hu

2017. 05. 11. 10:47

Korábban a témában:

Lezárulhat a több éve tartó jogvita az Uberről az Európai Unió Bíróságán (EUB).

Egy bírósági szakvélemény szerint az Uber közlekedési cég, így köteles betartani a nemzeti közlekedési szabályokat.

Az Uber arra hivatkozott, hogy megilleti őt az uniós jogban a szolgáltatásnyújtás szabadságának az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások számára biztosított elve.

A bíróságnak készült szakértői véleményben Szpunar főtanácsnok azt írta, hogy az Uber nem pusztán közvetítő platform, amely összehozza az utasokat a taxisokkal, hanem olyan vegyes szolgáltatás, amelynek keretében vitathatatlanul a közlekedési szolgáltatás az elsődleges szolgáltatás, amely annak gazdasági értelmét adja.

Vagyis a cég elektronikus platformja – noha innovatív koncepció –, a közlekedés területére tartozik, így az Uber kötelezhető arra, hogy rendelkezzen a nemzeti jogban megkövetelt jogosítványokkal és engedélyekkel.

A konkrét pert barcelonai taxisok indították a spanyol Uber ellen 2014-ben. A spanyol bíróság jogértelmezéssel fordult az EUB-hoz.

A tanácsnoki szakvélemény még nem kötelező, de nagy valószínűséggel az EUB ennek alapján fog döntést hozni. Ezzel alighanem eldőlhet az Uber sorsa Európában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.