Gazdaság

Tudni akarod, mire tapsolnak el az egyházak 118 milliárdot? Nem úgy megy az!

Újabb történet a ki tudja, pontosan mire elfolyó állami tíz- és százmilliárdok világából.

Tavaly év végén a kormány egy rendelettel 118 milliárd forintot adott az egyházaknak. Vannak, akik szeretnének tisztábban látni az ügyben, a Civilek a költségvetésről projekt keretében a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest vezetője, Romhányi Balázs közérdekű adatigényléssel szerette volna megtudni, pontosan milyen dokumentumok alapján és mire kapták a pénzt az egyházak.

A pénz decemberi kiutalása előtt aláírt szerződésekben ugyanis csak az volt, hogy milyen fejlesztéseket akar végrehajtani az egyházmegye, és erre mennyi forrást kap az államtól. Romhányi csak most márciusban kapott lehetőséget az Emberi Erőforrás Minisztériumtól, hogy megnézhesse a szerződéseket, ám amikor betekintett azokba, két furcsaságra bukkant. Az egyik, hogy a támogatást nem csak jövőbeli, hanem múltbeli beruházásokra is el lehet költeni, ugyanis a 2016. január 1. és 2017. december 31. Közötti beruházásokat lehet ebből a pénzből finanszírozni – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A másik érdekesség, hogy a projektek részletes költségbecslését elég volt idén február végéig beadniuk az egyházaknak. Igaz, ez sem sikerült mindegyiknek. Az Emmi alá tartozó intézmény, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő ugyanis márciusban hiánypótlásra szólított fel több egyházmegyét is. Romhányi ezt azzal kommentálta, hogy először a pénzt odaadták az egyházaknak, és csak azután derült ki, hogy valójában mire mehet az adófizetők 118 milliárd forintja. Bár ez lehet, hogy a mai szabályok szerint jogszerű, de nagyon nehéz elképzelni, hogy az illetékes miniszter a saját pénzét is így osztogatná.

És ekkor jött még egy csavar. A költségbecsléseket még mindig nem sikerült megnézni, ugyanis a fent említett intézmény, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 156 ezer forintot kért volna az anyagok kiadásáért. Romhányi elektronikus úton kérte az adatokat, és szerinte ezekben az anyagokban a kapcsolattartó telefonszámán kívül más nem nagyon lehet titkos információ. Ezért Romhányi kérte az adatvédelmi ombudsmant, hogy folytasson le vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik