Gazdaság
költségvetés (Array)

A Jobbik talált 600 milliárd forint felesleget a költségvetésben

24.hu
24.hu

2017. 05. 09. 13:31

A Jobbik szerint több mint 600 milliárd forint felesleges vagy homályos tétel van a 2018-as költségvetési javaslatban, az ellenzéki párt ennek egy részét otthonteremtésre és áfacsökkentésre javasolja átcsoportosítani.
Korábban a témában:

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a “talált” forrásokból önerőből indíthatna értelmes programokat az ország, a kormány mégis elszabotálja a lehetőségeket, hogy választási költségvetést vihessen keresztül.

A legfelháborítóbbnak a kormányzati kommunikáció 5 milliárd forintos növekményét nevezte, ami szerinte azt jelzi, hogy a kormánypártok az adófizetők pénzéből akarják kivitelezni kampányukat.

A jobbikos politikus azt javasolja, hogy a kormány egyebek mellett a presztízsberuházások és az eximbankos ráfordítások helyett indítson egy állami hátterű bérlakás-építési és otthonteremtési programot, amelyben lakások tízezrei épülhetnének meg.

Lenne tér az alapvető élelmiszerek, továbbá a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának 5 százalékra csökkentésére is – tette hozzá, kifejtve: szerinte ez csillapítaná a népesedési problémákat és mérhető könnyítést jelentene a családok életében.

Z. Kárpát Dániel arra is kitért: be lehetne vezetni egy termelést támogató adórendszert, amelyben Magyarország olyan beruházásokat valósíthatna meg, amelyek piacképessé tennék a hazai termékeket és vállalkozásokat.

A Jobbik alelnöke célként fogalmazta meg a multicégek nagyobb arányú bevonását a közteherviselésbe. Példaként hozta, hogy az érintettek Csehországban 50-60-szor akkora adóterhelést is kiállnak és mégsem hagyják el az országot. “A multisimogatás idejétmúlt” – fogalmazott, bírálva, hogy szerinte a kormány az olcsó munkaerővel és a rugalmas munkafeltételekkel próbálja versenyképessé tenni az országot.

Ezzel szemben a Jobbik európai bérunióban gondolkodik, amelynek célja, hogy a bérek közelítsenek a nyugati szinthez – mondta Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik szerint feleslegesek a munkából élők

Sajnálattal látjuk, hogy a Jobbik szerint „felesleges tételek” a munkából élők, a családok és a biztonság – jött a Fidesz reakciója. A Jobbik adócsökkentésről, otthonteremtésről, hazai vállalkozásokról és béremelésről papol, miközben Gyurcsányékkal és a szocialistákkal együtt nem támogatták a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentését, a lakásáfa-csökkentést, sőt, a hazai vállalkozásokat segítő és a béremelésekre is lehetőséget adó adócsökkentéseket sem.

A Fidesz szerint a kormány által benyújtott költségvetés garantálja, hogy a munkából élők előrébb léphessenek. Folytatódnak az adócsökkentések, a béremelések és minden eddiginél több jut otthonteremtésre. Hozzátették: ha a Jobbiknak valóban fontos értékek ezek, akkor félreteszi saját hatalmi érdekeit és támogatja a 2018-as költségvetést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.