Gazdaság

A MÁV-csoport konszolidálta adósságát, de hosszú távú stratégiát egyelőre nem látni

Azt is gondolhatnánk, hogy az elmúlt években egyre sikeresebb lett a MÁV gazdálkodása, hiszen az üzemi eredmény most már pozitív, ami tényleg jó eredmény. A problémát leginkább a stratégia hiánya okozza, véli Bucsky Péter újságíró.

Tavaly a MÁV-csoport 138 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el, az államtól 217 milliárd forint költségtérítést kapott, és 1315 milliárd forint mérlegfőösszeggel rendelkezik. A tavalyi eredményes gazdálkodáshoz nagy mértékben hozzájárultak a hatékonyságjavító intézkedések és az állam adósságátvállalása. 52 milliárd forint adósságot törlesztett a MÁV-csoport az állammal közösen. A MÁV-csoport 2015 végi adósságállománya 98,7 milliárd forintot tett ki, szemben a 2010-es 300 milliárd forinttal.

Bucsky Péter véleménye szerint a problémát az jelenti, hogy nem látszik, hogy a MÁV hosszú távú működése biztosítva lenne, annak ellenére, hogy most tud gazdálkodni azzal, amije van. Rengeteg fejlesztést uniós forrásból biztosítanak. Ha az uniótól nem kapnának pénzt, nem maradna forrás a korszerűsítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik