Gazdaság

Aszad: a nyugat ürügyet kreált az amerikai rakétatámadásokhoz

A BBC cikke szerint exkluzív interjút adott az AFP hírügynökségnek Bassár el-Aszad szír elnök. Aszad a videóinterjúban arról beszélt, hogy “száz százalék koholmányok” azok a híresztelések, miszerint a szír kormányerők csapatai vetettek be vegyi fegyvereket Idlíb tartományban. Hozzátette: nem volt semmilyen támadást elrendelő parancs és nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amik egy vegyi bevetéshez szükségesek, már 2013-ban megváltak kémiai fegyvereiktől. Mint mondta:

Ha lennének, akkor sem használnánk őket.

Aszad továbbra is azon az állásponton van, hogy csak pártatlan vizsgálatba menne bele, amit nem járnak át a politikai érdekek. Kiemelte: a nyugat ürügyet kreált az amerikai légi támadásokhoz.

Még a terroristák ellen sem

Múlt héten a Törökországba szállítottak közül elhunyt három áldozat boncolása során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást kedden az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Han Sejkun településén. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter csütörtökön tagadta, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be Idlíb tartományban vagy bárhol máshol a szíriai konfliktus során. Moallem egy damaszkuszi sajtótájékoztatón elmondta, a szíriai hadsereg sohasem vetett be vegyi fegyvereket a szíriaiakkal, de még a terroristákkal szemben sem, és a jövőben sem fog ilyet tenni.

Pénteken az Egyesült Államok több tucat rakétát lőtt ki a szíriai kormány által felügyelt Sarját légi támaszpontra, megtorlásul a szíriai hadseregnek tulajdonított vegyifegyver-támadás miatt, amelyben 87 civil vesztette életét, köztük 31 gyerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik