Gazdaság

Angliában agyondolgoztatják a vendégmunkásokat

A briteknél jóval többet dolgoznak a kelet-európai vendégmunkások, sokkal kevesebb pénzért – derül ki a most kiadott hivatalos adatokból. Az ONS, a brit statisztikai hivatal úgy számol: az ott élő külföldi munkavállalók 40 százaléka alacsonyabb státuszban dolgozik, mint amilyenre a képzettsége alapján alkalmas volna, míg a briteknél 15 százalékos ez az arány – figyelt fel rá a hvg.hu.

Nagy-Britanniában 11,3 font az átlagos órabér, a kelet-európai dolgozók azonban kénytelenek beérni ennek bő kétharmadával, azaz 8,33 fonttal.

A legtöbbet a bolgároknak és a románoknak kell dolgozniuk: 61 százalékuk dolgozik heti 40 óránál többet, miközben ugyanez az arány a briteknél csak 32 százalékos.

Összesen 3,4 millió külföldit foglalkoztatnak az országban, közülük 2,2 millióan EU-polgárok, 1,2 millióan pedig az unión kívülről érkeztek. A kereskedelemben, valamint a vendéglátásban minden hetedik dolgozó külföldi, de a pénzügyi szektorban is minden nyolcadik alkalmazott más országból érkezett Nagy-Britanniába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik