Gazdaság
Budapest, 2016. szeptember 7.
Munkások dolgoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 2-es termináljának szomszédságában épülõ Budapest Airport Hotel építkezésén 2016.  szeptember 7-én. Ezen a napon tették le a szálloda alapkövét; a 3,2 milliárd forintból megépülõ létesítmény másfél év múlva fogadhatja elsõ vendégeit.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A tavalyi lejtmenethez képest már növekedett az építőipar

24.hu
24.hu

2017. 04. 13. 09:18

Korábban a témában:

2017 februárjában az építőipari termelés volumene 15,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 13,5, az egyéb építményeké 19,7 százalékkal – jelentette a KSH.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

2017 februárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene emelkedett, az épületeké 13,5, az egyéb építményeké 19,7 százalékkal. Az épületek építésének növekedése februárban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkák eredményeként bővült.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 15,1, az egyéb építményeké 29,9 százalékkal emelkedett. A speciális szaképítés termelése 11,7 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 43,5 százalékkal meghaladta az előző évit, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 68,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 23,3 százalékkal. Az épületeket nézve: több nagy értékű szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, oktatási épületek építésére, az egyéb építmények építményfőcsoportban pedig út- és vasútfejlesztésre.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 117,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 58,2, az egyéb építményeké 177,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Mit mondanak a szakértők?

A Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development Zrt. vezérigazgatója tatár Tibor így kommentálta a számokat:

Az építőipart jellemző munkaerőhiány és a garantált bérminimum emelése számottevő bérnövekedést eredményezett az ágazatban, de drágultak az építőanyagok is. Szerinte az idén 15-20 százalékkal nőhetnek a kivitelezési költségek. Ezek a tényezők az irodabérleti díjak emelkedésének irányába hatnak csakúgy, mint a bérlői kereslet élénkülése.

A várakozásoknak megfelelően jelentős bővüléssel zárta a februárt a magyar építőipar: éves összevetésben 15,2 százalékkal nőtt az ágazat termelése. Ez egyben azt jelenti, hogy a januári 18,5 százalékos növekedés után lényegében tartotta a tempót a szektor – értékelt az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. Szerinte is számítani lehetett az idei jelentős bővülésre, miután tavaly nagyon gyengén szerepelt az építőipar: 2016-ban ugyanis 19 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye.

A február fordulópontot jelentett abból a szempontból, hogy most mindkét építőipari alágazatban, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél és az egyéb építményeknél is növekedés volt. Erre pedig hosszú ideje nem volt példa – tette hozzá a szakember.

Úgy véli, a szerződésállomány alakulása azt mutatja, hogy továbbra is emelkedő pályán marad az építőipar. Balogh László közölte azt is, hogy a lakásépítések terén hónapok óta töretlen a fejlődés, ráadásul az Eurostat adatai Európai Unióban tavaly Magyarországon volt a legerősebb lakásépítési kedv: tavaly 215 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma, ami sokszorosa a 13 százalékos növekedést mutató uniós átlagnak. A portál előrejelzése szerint az idén folytatódhat az építőipar bővülése, azonban a munkaerőhiány befolyásolhatja a növekedés ütemét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.