Gazdaság

911 millió euró volt a külkereskedelmi többlet februárban

A KSH első becslése szerint 2017. februárban az export euróban számított értéke 5,4, az importé 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 57 millió euróval csökkent. A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy 2017 februárjában eggyel kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban.

2017. februárban:

  • A kivitel értéke 8,1 milliárd eurót (2507 milliárd forintot), a behozatalé 7,2 milliárd eurót (2226 milliárd forintot) tett ki.
  • A külkereskedelmi többlet 911 millió euró (281 milliárd forint) volt.
  • A kivitel 79, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Elemzők: folytatódhat az exportnövekedés, de kisebb lehet az idei aktívum

A következő hónapokban folytatódhat az export növekedése. A tavalyi 9,935 milliárd eurós külkereskedelmi többletnél idén nagy eséllyel kisebb lesz majd az aktívum a háztartások fogyasztásának további erősödése, illetve a beruházási aktivitás élénkülése az importon keresztül csökkenti a többletet – összegezték előrejelzéseiket   banki elemzők pénteken a februári előzetes áruforgalmi adatokat kommentálva.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint kockázatot hordoz önmagában az eurózóna konjunktúrája, a Brexit, illetve a még nem ismert, de várt Trump-i külkereskedelmi intézkedések.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy ítélte meg, hogy az ipar tavalyi gyengélkedése feltehetően átmeneti lehetett, míg az európai konjunktúra mutatók is élénkülést jeleznek, ami kedvez az exportkilátásoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik