Gazdaság

Kórházi osztályokat zárnak be, hogy elfedjék a szakemberhiányt

A Népszava csütörtöki számában arról ír, hogy egyre több kórházi osztályre kerül lakat. A lap szerint például

  • megszűnt az arc- és állcsont-sebészeti ellátás tavaly a Veszprém megyei kórház körzetében, mert a főigazgató égen-földön nem talált 15 ágyas osztályára szakorvost
  • tavaly év végén a „krónikus” tüdőszakorvos hiány miatt kérte a Kaposvári Megyei Kórház a mosdósi tüdőgyógyintézet 70 ágyának „szüneteltetését” ez év őszéig. Az ÁNTSZ a kérést elfogadta és a krónikus tüdőbetegek ellátására kijelölte a bonyhádi és a szekszárdi kórházat.

A hazai egészségügyben mostanra szinte valamennyi szakmában hiányzik orvos, az ÁNTSZ másfél évvel ezelőtti belső vizsgálata is megmutatta, hogy Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás szakmai feltételeinek, a betegeknek több mint a fele olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek, mert vagy az eszköz vagy a megfelelő szakember hiányzik – derül ki a cikkből.

Több intézményben egyéni vállakozóként, bt-k, kft-k taggjaiként foglalkoztatják a nővéreket, ápolókat, orvosokat, akik így az alkamazotti pénz többszörösét is megkereshetik, ráadásul az sem derül ki, ha a törvényben előírtnál többet dolgoznak.

Ahol a szakemberhiány miatt a bezárás veszélye fenyeget, ezek a vállalkozások az orvosbéreknél jóval magasabb díjakat is ki tudnak alkudni. Ennek azonban az egyik következménye a kórházi eladósodás súlyosbodása. Főigazgatók szerint, a kasszahiányuk 20-40 százaléka jön össze abból, ha kénytelenek „erőn felül” fizetni a hiánydoktorokat – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik