Gazdaság
Orbán Viktor Debrecenbe látogatott

Katonai diktatúrákban volt eddig csak példa arra, amivel Orbánék kacérkodnak

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 28. 08:32

Korábban a témában:

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) keddi közleményében emlékeztet, hogy miután a strasbourgi bíróság két bangladesi menedékkérő ügyében elmarasztalta Magyarországot, a nyilvánosságban megjelentek olyan vélemények, amelyek az Emberi Jogok Európai Egyezményének felmondását vagy egyes rendelkezéseinek felfüggesztését szorgalmazták.

A múlt hét elején még elszigetelt és elrugaszkodott ötletnek tűnő felvetésről a hét végére meglepetésre kiderült, hogy a kormány egyáltalán nem határolódik el attól – fogalmaznak.

Ez komoly aggodalomra ad okot, mert a huszadik század közepén az emberi jogok nemzetközi védelmi rendszerét azért hívták életre, hogy az emberek legalapvetőbb jogai soha ne válhassanak egy állam önkényének tárgyává; a nemzetközi megállapodás felmondása ennek ellenkezőjét üzeni

-emelik ki.

  1. Az EKINT álláspontja a kérdésben az alábbi négy pontban foglalható össze:
  2. A strasbourgi bíróság döntése bírálható, de az Egyezmény felmondása nem tehető értelmes vita tárgyává.
  3. Az Egyezmény felfüggesztésének feltételei nem állnak fenn.
  4. Katonai diktatúrában volt eddig csak példa az Európa Tanácsból való kilépésre és ezzel az Emberi Jogok Európai Egyezményének felmondására.
  5. Az alapvető jogok általános elvekként az uniós jogrend részét képezik úgy, ahogy az Egyezményből és az ahhoz kapcsolódó esetjogból következik.
  6. Az Egyezmény alkalmazásának esetleges felfüggesztése tehát a magyar kormány számára semmilyen politikai előnnyel nem jár, sőt viselnie kellene jogellenes lépése következményeit, de még az emberi jogok újabb sérelmei esetén a Magyarországgal szembeni jogi eljárásokat sem szüntetik meg. Ugyanakkor, ha ezt mégis megteszik, Magyarország nemzetközi megítélése bizonyosan tovább romlik.

Magyar Gábor ügyvéd a 24.hu-nak a témában úgy nyilatkozott: Európában három állam van, amely nem csatlakozott az egyezményhez: a Vatikán mellett Koszovó és Fehéroroszország. Kitért arra is, hogy olyan gyakorlati következménye is lehet a kilépésnek, hogy ha egy magyar bíró európai elfogatóparancsot ad ki, nem hajtják végre, mert az egyezmény értelmében csak olyan államnak adhatnak ki embereket, ahol garantálják az emberi jogokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.