Gazdaság

„Baráti” cégek miatt csúszhat a metrófelújítás

Egyes információk szerint „tanácsos volt” megvárni a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló üzleti körök közbeszerzési eltiltásainak lejártát.

Nem kevesebbet állít cikkében a hvg.hu, mint hogy a kormánynak kedves üzleti körökre kellett várni azzal, hogy meghirdessék a hármas metró újabb felújítási tenderét. A portál információi a városházáról és üzleti körökből származnak, ezek szerint a BKV-nak „tanácsos volt” megvárni a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló cégek és a munkába bevonandó alvállalkozók közbeszerzési eltiltásainak lejártát.

Bár a Strabag és a Swietelsky neve a 4-es metró beruházása körüli botrányban is felbukkant, mindkét cég egyre több szálon kötődik Mészáros Lőrinc üzleti érdekeltségeihez – mutatnak rá. A Swietelsky több vasúti beruházásra is összeállt a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó R-Kord Kft-vel, a Strabag pedig korábban hulladéklerakókat épített közösen Mészáros vállalkozásával. A vállalatok bőkezűen szponzorálják az Orbán Viktor, illetve Mészáros Lőrinc számára kedves focicsapatokat is.

A 3-as vonal rekonstrukciójára érkezett tavalyi közbeszerzési ajánlatok jócskán meghaladták az először 160 milliárdra becsült, majd 120 milliárdra lefaragott becsült árat. Tarlós István főpolgármester 171 milliárdos legolcsóbb ajánlatról beszélt, és szerinte kartell gyanúját veti fel, hogy a kivitelező cégek szinte fillérre ugyanazt az összeget mondták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik