Gazdaság

579 millió euró volt a külkereskedelmi többlet decemberben

2016. decemberben a kivitel volumene 8,0, a behozatalé 7,7 százalékkal emelkedett, az aktívum 58 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2016-ban a külkereskedelmi mérleg többlete 9,9 milliárd euró volt – derült ki a KSH második becsléséből.

2016. decemberben a kivitel értéke 7,3 milliárd euró (2265 milliárd forint), a behozatalé 6,7 milliárd euró (2085 milliárd forint) volt, a külkereskedelmi többlet 579 millió eurót (180 milliárd forint) tett ki.

2016. decemberben az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 7,6, az importé 9,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 58 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 23 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,0 százalékkal mérséklődött, a behozatalban 0,8 százalékkal nőtt. A cserearány 1,8 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 0,6 százalékkal erősödött, a dollárhoz viszonyítva 2,4 százalékkal gyengült.

  • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,2, a behozatalban 8,8 százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene mintegy hatodával, az importé körülbelül negyedével bővült. Több mint felével nőtt az elektromos áramfejlesztők exportja az Egyesült Államokba. A benzinmotorok exportja megközelítőleg tizedével növekedett, a dízelmotoroké azonban ugyanennyivel csökkent. A belső égésű motorok alkatrészeinek behozatala negyedével, a gázturbina-import közel harmadával emelkedett. Mintegy egyharmadával nőtt az általános rendeltetésű ipari gépek importja, ezen belül főleg a lég- vagy vákuumszivattyúk forgalma bővült számottevően. A híradástechnikai és hangrögzítő készülékek behozatala közel ötödével lett nagyobb, amiben jelentős szerepet játszott a mobiltelefonok kereskedelmének növekedése.
  • A feldolgozott termékek exportjának volumene 8,9, az importé 8,3 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek exportja kismértékben csökkent, importja – a behozott vérkészítményeknek köszönhetően – majdnem tizedével emelkedett. A szerves vegyi termékek exportja majdnem hatodával, importja negyedével nőtt. Exportban a nitrogénfunkciós vegyületek, importban az aminfunkciós vegyületek kereskedelme bővült jelentősen. Több mint negyedével emelkedett a műanyag-alapanyagok exportja, főként az anilingyanta-forgalom számottevő növekedése miatt. Importban majdnem hatodával emelkedett a műanyag termékek, valamint a vas és acél behozatala. A műanyag termékeknél a műanyag cső, tömlő és ezek szerelvényeinek kereskedelme, míg a vas és acél termékcsoportban a síkhengerelt termékek importja jelentős.
  • Az energiahordozók importvolumene 1,9 százalékkal nőtt. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala közel ötödével nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja mintegy ötödével csökkent. A villamosenergia-behozatal csaknem tizedével visszaesett.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,1, az importé 8,8 százalékkal bővült. A zöldség és gyümölcs importja több mint tizedével nőtt, exportja ugyanennyivel csökkent. A behozatalban elsősorban a banán és citrusfélék kereskedelme bővült, az export csökkenését a friss zöldségfélék kivitelének visszaesése okozza. A hús és húskészítmények, valamint a gabona és gabonakészítmények importja hozzávetőleg ötödével emelkedett, ennek oka a Lengyelországból és Spanyolországból érkezett sertéshús, a Franciaországból és Szlovákiából importált kukorica, illetve a Németországból behozott pékáru számottevő mennyisége volt.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 8,6, az onnan érkező behozatalé 9,4 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 45 millió euróval csökkent, és 361 millió eurót tett ki. Az export 75, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 2,7 százalékkal bővült. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 13 millió euróval romlott, és 219 millió eurós aktívumot mutat.

2016. január–decemberben

A kivitel értéke 93,0  milliárd euró (28 977 milliárd forint), a behozatalé 83,1 milliárd euró  (25 883 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 4,7 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi mérleg többlete 1,3 milliárd euróval nőtt, és 9,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,0, a behozatalban 2,5 százalékkal csökkent. A cserearány 1,5 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 0,5, a dollárhoz képest 0,7 százalékkal értékelődött le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik