Gazdaság

878 millió euró volt a külkereskedelmi többlet novemberben

24.hu
24.hu

2017. 02. 02. 09:00

878 millió euró volt a külkereskedelmi többlet novemberben. A kivitel volumene 6,1, a behozatalé 5,1 százalékkal emelkedett, az aktívum 100 millió euróval nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2016 első tizenegy hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 9,4 milliárd euró volt - jelentette a KSH.
Korábban a témában:

2016. novemberben a kivitel értéke 8,6 milliárd euró (2648 milliárd forint), a behozatalé 7,7 milliárd euró (2377 milliárd forint) volt.

2016. novemberben az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 5,8, az importé 5,1 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi aktívum 100 millió euróval nőtt, és 878 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb lett az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,4, a behozatalban 1,2 százalékkal csökkent. A cserearány 0,2 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,1, a dollárhoz viszonyítva 1,6 százalékkal erősödött.

  • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 6,4, a behozatalban 6,9 százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene 7 százalékkal, az importé körülbelül ötödével bővült. Majdnem hatodával nőtt a benzinmotorok exportja, a dízelmotoroké azonban több mint tizedével csökkent. A belső égésű motorok alkatrészeinek exportja csaknem harmadával emelkedett. Az importban az emelkedés a motoralkatrész- és a gázturbina-behozatal élénkülése miatt következett be a statisztikusok szerint. A híradástechnikai és hangrögzítő készülékek exportja több mint tizedével emelkedett, melyben jelentős szerepet játszott a mobiltelefonok, valamint a hang, a kép és más adatok vételére alkalmas eszközök kivitelének emelkedése. A közúti járművek kereskedelmében nincs jelentős változás.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 5,7, az importé 11 százalékkal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek exportja kismértékben, importja majdnem hatodával emelkedett.Több mint ötödével esett vissza a műanyag-alapanyagok exportja, főként az etilénpolimer-forgalom számottevő csökkenése folytán. Több mint tizedével nőtt az egyéb vegyi anyag és termék importja, elsősorban a növényvédő szerek és az elkészített öntödei magkötők behozatalának erősödése miatt. Mintegy hatodával emelkedett a vas és acél és az egyéb feldolgozott termékek importja is.
  • Az energiahordozók importvolumene 30 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint negyedével esett vissza. A természetes és mesterséges gáz importja több mint felével csökkent. A villamosenergia-behozatal csaknem tizedével bővült.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,1, az importé 9,5 százalékkal bővült. A hús és húskészítmények importja hozzávetőleg negyedével, exportja nagyjából tizedével nőtt. Az importban a sertéshús- és a kolbászbehozatal dominál, az export a sertés- és a baromfihús- kereskedelem élénkülése miatt emelkedett. Több mint negyedével nőtt a gabona és gabonakészítmények importja, többnyire a kukorica-vetőmag- és a pékáru-behozatal erősödött. A zöldség-gyümölcs import tizedével bővült, a citrusfélék – elsősorban a citrom és narancs – behozatalának élénkülése következtében.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,6, az onnan érkező behozatalé 6,6 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 16 millió euróval csökkent, és 921 millió eurót tett ki. Az exportnak 80, az importnak 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,9, a behozatalé 0,5 százalékkal bővült. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 116 millió euróval javult, és 43 millió eurós passzívumot mutat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.