Gazdaság

Berkecz Balázs: Vonják vissza az érvénytelen 500 milliárdos gigatendert!

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke követeli, hogy a Fidesz-kormány azonnal vonja vissza az 500 milliárdos gigatendert, miután bebizonyosodott, hogy az több jogszabálynak sem felel meg, és még a pénzügyi fedezete sincs meg. Az Együtt alelnöke szerint belső vizsgálatot kell indítani, hogy kiderüljön kik a felelősei az érvénytelen közbeszerzés kiírásának, majd el kell őket számoltatni.

Az Együtt szerint fideszes haverokra írhatták ki

Mint ismert, február 27-én jelent meg a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában egy felhívás, amely kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében vár ajánlatokat a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására vonatkozóan.

Mivel túl nagy keretösszegről szól a közbeszerzés és minden előzmény szerint valószínűsíthető, hogy fideszes haverokra van szabva a kiírás, ezért Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult. Most az is kiderült, hogy még a pénzügyi fedezete sincs meg a gigatendernek.

Berkecz: Orbán nem tartja be a szabályokat

Berkecz Balázs szerint az Orbán-kormány ismét nem tartja be a jogszabályokat, ugyanis az általa létrehozott Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) közbeszerzési kiírásában az Európai Unió és Magyarország 2014–2020-as fejlesztési időszakra kötött Partnerségi Megállapodásában szereplő “KEHOP 5. Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása” című prioritáshoz rendelt összes finanszírozás 995 millió euró, amely mai árfolyamon számolva 306 milliárd forint, és így mindössze a kiírt keret 61,2 százalékát fedezi.

Vagyis a közbeszerzés nem felel meg a hatályos Partnerségi Megállapodásban foglaltaknak, valamint a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletnek sem, hiszen nincs meg a pénzügyi fedezete az 500 milliárd forint keretre közbeszereztetés alatt álló projekteknek. Ráadásul a hatályos Partnerségi Megállapodásban szereplő 306 milliárdos összegű energetikai-korszerűsítéses keretben benne van még 90 milliárd lakossági felújításra elkülönített keret is, amire szintén nem jogosult az NFSI leszerződni, és így már csak maximum 216 milliárd állhat az NFSI-hez rendelt projektekhez fedezetként rendelkezésre, szemben az 500 milliárdos közbeszerzési kiírással.

Berkecz Balázs követeli, hogy azonnal vonják vissza a közbeszerzési és államháztartási szabályokat sértő gigatendert. Valamint belső vizsgálatot kell indítani szerinte, hogy kiderüljön, kik a felelősei az érvénytelen közbeszerzés kiírásának, majd el kell őket számoltatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik