Belföld

Csak pislogunk: 500 milliárd forintot szórnak ki egyetlen közbeszerzéssel

Nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési felhívást jelentetett meg a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) a hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a közszféra uniós támogatású energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására – írta meg a ki a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adatai alapján a napi.hu.

A közbeszerzésen legfeljebb három ajánlattevőt hirdetnek ki nyertesnek, amelyekkel keretmegállapodást kötnek négy évre. A konkrét munkákra majd a kiválasztott ajánlattevőktől kérnek új ajánlatot, amikor “újranyitják a versenyt”. A közbeszerzésen részekre nem, csak egyben lehet pályázni.

A napi.hu pénteken e-mail-ben érdeklődött az NFSI-től, hogy esetleg elírás történt-e a közbeszerzési értesítőkben publikált kiírás 500 milliárdos keretösszegére vonatkozóan. Hétfőn az NFSI arról tájékoztatta a lapot, hogy kérdéseikkel keressék az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, kedden a minisztérium sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy majd az NFSI válaszol azokra.

Képben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)

Az NFM tenderéről Berkecz Balázs Együtt-alelnök hétfőn blogjában azt írta, hogy

nem volt még ilyen magas összegű közbeszerzés Magyarországon, tartunk tőle, hogy ezt a pénzt is ellopják, ezért az Együtt az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

Ez a mostani még 80 milliárddal nagyobb annál a 420 milliárdos keretközbeszerzésnél, amely kapcsán tavaly áprilisban az OLAF-hoz fordultam, mert az alapos az gyanúm támadt, hogy Orbán strómanjai viszik el a munkákat. 2016 augusztusában – a gyanúmat megerősítve – már arról számolt be a sajtó, hogy Mészáros Lőrinc cége, illetve a Duna Aszfalthoz köthető vállalkozások is a finisébe jutottak a hatalmas viziközműtendernek. Információim szerint az OLAF is vizsgálja az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik