Gazdaság
Budapest, 2016. március 10.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) kezet fog Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében 2016. március 10-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szakszervezet: a kormány szándékosan teremtett dolgozói szegénységet

24.hu
24.hu

2017. 03. 01. 14:42

Korábban a témában:

A miniszterelnök irányításával tudatosan és módszeresen teremtett a kormány dolgozói szegénységet, s most hirtelen úgy tesznek, mintha valami külső ellenségtől kellene megvédeni az „olcsó” magyar munkavállalókat –

– így reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség Orbán Viktor tegnapi kamarai felszólalására. Az eseményen a 24.hu is jelen volt, itt tudja elolvasni, miket mondott a miniszterelnök, amelyek kiverték a biztosítékot a szakszervezetnél.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A MASZSZ szerint határozottan és tényekkel tudják cáfolni azt a kijelentést, miszerint az iparkamara kezdeményezte először a bérmegállapodást. A szövetség elvárja, hogy a kormány tegye jóvá a munkavállalók elleni bűneit, egyebek között például a közmunkaprogram átalakításával, tisztes munkahelyek létrehozásával, méltó fizetéssel és kellő megbecsüléssel.

Dolgozói szegénység

A szakszervezetet az is megdöbbentette, hogy a miniszterelnök a “spanyolviaszt” feltalálva a kamarai rendezvényen kijelentette: munkavállalók nélkül nincs gazdasági siker.

Hol volt eddig a kormányfő, hogy erre csak most ébred rá? – kérdezi Nemes.

A szakszervezet enyhén szólva is furcsának tartja éppen Orbántól hallani: „ha valahol diszkriminatívan kezelik a magyar munkaerőt, akkor cserébe azokkal az országokkal szemben tőkekorlátozásokat vezetünk be, ha az a tőke be akar jönni az országba”, hiszen a kormány folyamatosan és módszeresen különbséget tesz a hazai munkavállalók között. Legutóbb például azzal, hogy az állami tulajdonú cégeknél 3 évre szóló 30 százalékos béremelést rendelt el, miközben az önkormányzati vállalatoknál dolgozókkal nem törődik, mondván, oldják meg az egyébként is működési hiánnyal küzdő települések.

Kész programjuk van, csak meg kéne hallgatni

A szövetség ugyanakkor üdvözli a miniszterelnök ráébredését: „ha olcsó a munkaerő, az nem ösztönöz hatékonyságra”. Nemes Gábor felidézi, hogy a magyar munkavállalók leértékelődése a jelenlegi hatalom bűne, hiszen a munka törvénykönyvével szentesítette a foglalkoztatási feltételek gyengítését, s ezzel kiszolgáltatta a munkavállalókat a munkáltató kényének, kedvének.

A dolgozói szegénységről, azaz arról, hogy hiába van valakinek munkája, nem tud belőle megélni, ebben a cikkünkben is olvashat bővebben.

A MASZSZ felszólítja a kormányt, hogy megfelelő munkahelyekkel, méltó fizetéssel és bánásmóddal, szociális párbeszéddel, valamint a munkavállalói jogok tiszteletben tartásával emelje méltó helyére a magyar munkavállalók értékét, hogy ne csak külföldön, hanem itthon is meg tudjanak élni. A konföderáció a közmunkaprogram mielőbbi átalakítását szorgalmazza. A szakszervezetnek erre pontosan kidolgozott programja is van, írták a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.