Gazdaság

Eurómilliárdokat fordítana Afrikára az Európai Parlament új elnöke

Antonio Tajani szerint csak egy Marshall-terv szintű segélyprogrammal lehet megelőzni a menekültáradatot.

Líbiai menekülttáborok építését és nagyszabású afrikai fejlesztési programot javasol az Európai Parlament új elnöke. Antonio Tajani a Berliner Morgenpostnak adott interjúban elmondta: a menekültválság megfékezéséhez meg kell próbálni megoldani Afrika legsúlyosabb gondjait, foglalkozni kell a mezőgazdaságot ellehetetlenítő elsivatagosodással és a Boko Haram elleni fellépéssel.

„Vagy cselekszünk most, vagy afrikaiak milliói áramlanak Európába a következő húsz évben” – mondta az olasz konzervatív politikus.

Tajani szerint Afrika stabilizálása nemcsak Olaszország vagy Németország dolga, hanem valamennyi európai országé. A második világháború utáni Marshall-terv mintájára nagyszabású, több milliárd eurós fejlesztési programot kell indítani – vélekedett.

Szükség van európai-afrikai közös vállalatok megalapítására, szakmai képzési programok beindítására, és ki kell dolgozni egy EU-Líbia megállapodást a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezéséről – sorolta az EP-elnök. A megállapodás révén olyan táborokat kell felállítani, ahol akár több évet is el lehet tölteni – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezek „nem lehetnek koncentrációs táborok”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik