Gazdaság

Sokan amerikai pénzzel akadtak fenn a NAV-rostán

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 19. 09:13

Tállai András segítséget ígért az Amerikából jövedelmet szerző adózóknak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az amerikai társhatóságtól kapott adatokat veti össze az adózók bevallásával. Most az érintettek mentesülhetnek a szankciók alól, a revizorok támogató eljárás keretében önellenőrzési ajánlattal keresnek meg mintegy másfélezer adózót – közölte Tállai András. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára azt mondta, a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdítása céljából 2014-ben kötött úgynevezett FATCA-egyezménynek köszönhetően

a NAV az amerikai adóhivataltól adatokat, pontos pénzintézeti számlainformációt kap azokról a magyarokról, akik Amerikában jövedelmet szereztek.

A jövő héten indulhat a támogató eljárás, ha az adózónál ez az összeg nem szerepel a bevallásban. A kockázatelemzők most csak azokat a 2014-ben Amerikában osztalék- és kamatjövedelmet szerző adózókat vették górcső alá, akiknek a 2014-re vonatkozó kamat- és osztalékbevételük több, mint a bevallásukban szereplő összeg.

Az adóhivatali rostán fennakadó mintegy 2 ezer adózót most a NAV támogató eljárással segíti.

Tállai András emlékeztetett rá, hogy az Amerikában szerzett osztalék- és kamatjövedelmet a bevallásban is fel kell tüntetni. Ha az adózókat nem támogató, hanem ellenőrzési eljárásban vizsgálná a NAV, az érintettek a befizetni elmulasztott adó megfizetésén túl akár 200 százalékos adóbírsággal és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékkal is számolhatnának.

Ezzel ellentétben a támogató eljárásban az adózó lehetőséget kap a NAV-tól arra, hogy saját maga önellenőrzés keretében rendezze 2014-es bevallását. Az adón kívül csak a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű önellenőrzési pótlékot kell megfizetnie – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, minden érintettnek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

A támogató eljárás maximális kihasználására kértem munkatársaimat

– mondta Tállai András, jelezve, ezért januártól az azonos típusú jövedelmet szerző adózók bevallásait vizsgálja a NAV. Az airbnb-zők után most az amerikai osztalék- és kamatjövedelem következett. Az előzetes bejelentés előnyeit érdemes kihasználni mindenkinek, a kockázatelemzést az eset súlyosságától függően három eljárás követheti: támogató, ellenőrzési vagy – szándékos, súlyos adócsalás esetén – büntető. Az ellenőrzés tényleges megkezdéséig pedig bárki önellenőrzéssel rendezheti adóbevallását. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ismét több tízezres tömeg tüntetett a kormány ellen

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.