Gazdaság
Vác, 2011. november 3.
Beliczay Barbara 35 éves orvos napi bevásárlást intéz, miután befejezte munkáját a váci Jávorszky Ödön Kórházban. Havi 160 órás kórházi állása mellett havonta 200 órában háziorvosi ügyeletet lát el a Dunakanyar több településén, munkaszüneti napokon. A Magyar Rezidens Szövetség szerint eddig 2500 orvos és rezidens helyezte letétbe felmondását, amellyel bérük és munkakörülményeik rendezését szeretnék elérni.
MTI Fotó: Beliczay László

A kereskedők szerint a gyártók felelőssége, milyen a termék

24.hu
24.hu

2017. 02. 17. 15:24

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöksége 2017. február 17-i ülésén áttekintette az egyes élelmiszermárkák országonként tapasztalt eltérő minőségének kérdéseit, melyre a hatósági vizsgálat világított rá.
Korábban a témában:

Mint írtuk, a Nébih vizsgálata alapján kiderült, hogy a multik silányabb minőségű termékeket terítenek Magyarországon, mint Nyugaton. A Coca-Cola cáfolta, hogy ez így lenne. Viszont Lázár János is foglalkozott a kérdéssel a csütörtöki kormányinfón, következményeket sejtetve.

A Nébih minőség-összehasonlító vizsgálata a Spar, Metro, Lidl és Hofer/Aldi osztrák és magyar üzleteiben található termékek közül érintett néhányat érintett, részletes eredményeit itt találja.

Mit mondanak a kereskedők?

A kereskedőket képviselő OKSZ közleményt adott ki az ügy kapcsán. A szövetség megítélése szerint elsősorban a vásárlók érdekeit kell szem előtt tartani a márkatermékek minőségével kapcsolatos kérdések vizsgálatában.

Az élelmiszerek minősége természetesen a magyar családok számára is kiemelten fontos kérdés, így a magyar vásárló is joggal várja el, hogy jó minőségű élelmiszert kapjon az üzletekben. Ezért a kereskedők is azt a célt támogatják, hogy a legjobb élelmiszerféleségekből tudjanak válogatni a vásárlók az áruházakban.

A márkatermékeknél azonban a gyártó felel a termékek hatályos jogszabályi megfelelőségéért, például a Magyar Élelmiszerkönyv, a vonatkozó EU-s és nemzeti rendeletek, vagy a specifikus jogszabályok betartásáért. A márkatermék gyártója dönt arról, hogy a jogszabályi kereteken belül milyen alap- és adalékanyag összetételt választ, milyen élvezeti tulajdonságokkal ruházza fel a márkaterméket – nyomatékosította az OKSZ.

A kereskedők mindig is nyitottak voltak arra, hogy a vásárlók észrevételeit, a minőséggel, élvezeti tulajdonságokkal kapcsolatos kifogásait közvetítsék a márkagyártók felé. Ez a napi működés része, ennek kialakult a gyakorlata a kereskedelemben. Emellett természetesen az ellenőrző hatóságok, továbbá a fogyasztóvédelmi szervezetek jelzéseit is figyelemmel kísérik.

Az OKSZ kész együttműködni mind a magyar kormánnyal, mind az ellenőrző hatóságokkal annak érdekében, hogy a vásárlók Magyarországon is a lehető legjobb minőségű termékeket vásárolhassák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.