Gazdaság
szálloda (szálloda)

Hasítottak a szállodák decemberben

24.hu
24.hu

2017. 02. 10. 09:00

Korábban a témában:

A KSH jelentése szerint 2016. decemberben a külföldi vendégek száma 18, az általuk eltöltött éjszakák száma 21, a belföldi vendégek száma 5,6, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 8,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A külföldivendég-forgalom nagymértékű növekedésében a statisztikusok szerint szerepet játszott a migránsválság miatti alacsony bázis is.

December – külföld, belföld

A decemberi külföldivendég-forgalom változásai leginkább a fővárosi szállodákban jelentkeznek, ahol tízből kilenc vendég külföldi. A decemberi számottevő emelkedés hátterében főként a teljes külföldivendég-forgalom héttizedét koncentráló budapesti szállodák 22  százalékos forgalomnövekedése áll, de a külföldivendég-éjszakák száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt – írta a KSH.

A legfontosabb küldő országoknál jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom. A legtöbb vendégéjszakát az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkezett vendégek töltötték el, mely országoknál a vendégéjszakák száma 20, illetve 17 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák együttesen mintegy hatodát – az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet – a Németországból és az Ausztriából érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A szintén jelentős küldő országoknak számító Csehország, Franciaország, Oroszország, Románia esetében is nagymértékű (17–58 százalékos) vendégéjszaka-növekedést regisztráltak a szálláshelyek.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban bővült, legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (21 százalékkal) és Budapest–Közép-Duna-vidéken (17 százalékkal).

  • A szállodák szobakihasználtsága 4,9 százalékponttal, 49,4 százalékra nőtt.
  • A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal (31 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 21 százalékkal (17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 9,8 százalékkal (7,4 milliárd forintra), az egyéb bevétel 14 százalékkal (6,5 milliárd forintra) emelkedett. A szállodák folyó áron átlagosan 7,5 százalékkal magasabb szobaárat érvényesítettek, ami meghaladta a bruttó 19 ezer forintot.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 8,5 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A decemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1705 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,2 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 17 százalékát tette ki.

2016. december 31-ei állapot: az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma és a kiadható férőhelyek száma a bázisévhez képest egyaránt 0,7 százalékkal nőtt. Decemberben 2439 szálláshely – ebből 948 szálloda – közel 211 ezer férőhellyel várta a vendégeket az országban.

Tavaly, egész évben

2016. január–decemberben az előző év azonos időszakához képest:

  • A szálláshelyek 7,0 százalékkal több, összesen 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,9 százalékkal (13,9 millió), a belföldiek 7,1 százalékkal több (13,8 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 56,4 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 9,1 százalékkal magasabb – 402,4 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 5,3 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 18,6 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.