Gazdaság
Futás (futás, futóverseny, )

Hárommilliárdot költöttek a futók Magyarországon

24.hu
24.hu

2017. 01. 24. 12:47

A Budapest Sportiroda (BSI) keddi közleménye szerint Budapest neve szerte a világban hosszú ideje különösen jól cseng a futók számára. A számadatok alapján a külföldi turisták a Szigetfesztivál és a Forma-1-es futam mellett leginkább a futók versenyeit tartják a legvonzóbb budapesti programoknak.
Évek óta folyamatosan nő a Budapest Sportiroda (BSI) futóversenyeire érkező külföldiek száma, tavaly már 68 ezer vendégéjszakát jelentett ez a magyar turizmusnak.
Korábban a témában:

A Budapest Sportiroda (BSI) szervezte futóversenyek belföldi és külföldi turisztikai potenciáljuk révén a főváros egyik kiemelt eseménysorozatává váltak az elmúlt három évtizedben – írja a szervezet közleményében. A résztvevők száma évről-évre dinamikusan növekszik, így 2016-ban a BSI öt legmarkánsabb budapesti futóversenyének teljes nevezői létszáma már megközelítette a 100 ezer főt. (A tavaszi 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futás kétnapos programja pedig történelmi csúcsot hozott, minden idők leglátogatottabb magyarországi szabadidősport megmozdulása volt – több mint 30 ezer nevezővel.)

Tavaly 21000 külföldi futó célturista (futó és kísérői) érkezett Budapestre a három kiemelt nemzetközi esemény (Telekom Vivicittá Félmaraton, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton) alkalmával,

  • átlagosan 3.2 napot töltve fővárosunkban,
  • ami összesen 68000 vendégéjszakát „hozott” a turizmus konyhájára,
  • míg a futók teljes költése elérte a 3 milliárd forintot.

Tavaly a BSI három csúcseseményére 96 országból érkezett nevezés. A legérdeklődőbb nemzetek toplistáján az első hat helyen a korábbiakhoz képest nincs változás: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Szlovákia, Olaszország és Lengyelország vezetik a sort.

A BSI az utóbbi években potenciális új piacként tekint, és nagy hangsúlyt fektet a kelet- és dél-európai régiós kommunikációra, ennek eredményeképpen nagy létszámban jelentek meg horvát, szerb, macedón és bosnyák futók is.

Az összes futó további terveit lekérdezve kiderült, hogy 43 százalékuk egy, 78 százalékuk öt éven belül szeretne visszatérni Budapestre.

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója kiemelte Magyarország ár-érték arányban nagyon megfelel a külföldi futók számára, még a kelet-európai országok lakóinak is.

A legfontosabb mérőszámunk a 68.000 vendégéjszaka a három hétvégén. A fejlődést jól mutatja, hogy 2010-ben ez a szám még 20 ezer alatt maradt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.