Gazdaság

Heteken belül dönt a kormány az állami dolgozók béremeléséről

A kormány várhatóan elfogadja az állami alkalmazottak fizetéséről szóló javaslatokat, mivel a szakszervezetek és a vállalatvezetők már megállapodtak a hároméves fizetésfelzárkóztatási stratégiáról - tudta meg a Magyar Idők.

Szerdai számában a napilap azt írja, az érdekképviseletektől származó információk szerint a kormány asztalán van a négy nagy állami közszolgáltató vállalat, valamint a szakszervezetek megállapodása, amely egybecseng a kormányoldal elképzeléseivel is.

A MÁV-nál, a Volánoknál, a Magyar Postánál, valamint a víziközmű ágazatokban január közepén kezdődtek a bértárgyalások.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lap kérdésére azt közölte, folyamatosak az egyeztetések az állami cégekkel, de a végleges döntés csak a kormány valamelyik soron következő ülésén születhet meg. Hozzátették, a tárca kérése az volt, hogy hosszú távú megállapodásra tegyenek javaslatot a felek.

Mészáros Melinda, az ágazatokban döntő többséget képviselő Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Időknek elmondta, a szakszervezetek egységes javaslatot fogadtak el az állami cégek dolgozóinak béremeléséről, így 2019-re 30 százalékkal nőhet azon dolgozók bére, akik a minimálbérnél magasabb összegért dolgoznak.

Idén nő a legjelentősebben a munkavállalók fizetése, akár 12-15 százalékkal, jövőre újabb 10 százalék körüli emelés jön, majd 2019-ben legalább 5 százalékos,  de utóbbit a gazdasági folyamatok tükrében később tovább lehet emelni

– közölte a szakszervezeti vezető, hozzátéve, a jövőben az önkormányzati fenntartású gazdasági társaságok dolgozóinak bérfelzárkóztatására kell kiemelt figyelmet fordítani.

A béremelések több mint 100 ezer munkavállalót érintenek, a dolgozók pedig visszamenőleg a januárra esedékes növekményt is megkapják. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik