Gazdaság
AppleMark

Bírja az extrém telet az atomerőmű

24.hu
24.hu

2017. 02. 02. 13:51

Korábban a témában:

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul nehéz téli időjárás nemcsak a közlekedést, de az energiatermelést is próbára tette hazánkban. A zord időjárási körülmények azonban nem okoznak problémát a lakosság áramellátásában, hiszen a hazai villamosenergia-termelés több mint felét biztosító Paksi Atomerőmű világszínvonalú rendelkezésre állása garantálja az ország ellátásbiztonságát – írja az erőmű közleményében.

Bár a hideg számos hazai áramtermelő egység számára jelentett gondot, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. működésében nem okozott fennakadásokat.

Az atomerőmű teljesítményét sem a szokatlan hideg, sem a dunai jégzajlás nem befolyásolja – közölte dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. A januári hideg beállta előtt az atomerőmű felvette a kapcsolatot a Bajai Vízügyi Igazgatósággal, amely készenlétbe helyezett két uszályt és egy jégtörő hajót. Ezek a vízi járművek gondoskodtak arról, hogy jégtorlasz ne gátolja a Paksi Atomerőmű hűtővízellátását – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Dr. Kovács Antal hozzátette: a fukusimai baleset után az Európai Unió külön hangsúlyt helyezett arra, hogy megvizsgálják, ellenállnak-e az atomerőművek a ritkán tapasztalható szélsőséges környezeti hatásoknak. A Pakson is elvégzett úgynevezett stresszteszt többek között a magas és az alacsony vízállásra, illetve a folyó jegesedésére is kitért.

Az atomerőmű teljesítményét az alacsonyabb hőmérsékletű hűtővíz nem csökkenti, sőt a hidegebb hűtővíz hatására a blokkok hatásfokában javulás érzékelhető, ezért azok maximális teljesítmény mellett üzemelnek. Dr. Kovács Antal szerint olyan vízszintcsökkenést sem prognosztizálnak, ami különösebb problémát okozna.

A Paksi Atomerőmű hangsúlyozta a közleményben: működése megbízhatóan szolgáltatja a teljes hazai villamosenergia-igény kielégítéséhez szükséges áram mintegy 40 százalékát. A felhasználók áramellátása stabil és folyamatos paksi termelésnek köszönhetően.

A Paksi Atomerőmű működése a klímavédelméhez is hozzájárul, hiszen nélküle évente 6 millió tonnával több szén-dioxid kerülne a levegőbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Budapest, 2017. október 30.
Vékássy Bálint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a MOB 100 nappal a phjongcshangi téli olimpia előtt címmel tartott budapesti sajtótájékoztatóján 2017. október 30-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.