Gazdaság

Több százezer család menekülhet meg az EU-s kazánrendelettől

Nem kell további haladékot kérnie Magyarországnak az Európai Uniótól a 2015/1188/EU kazáncsere-rendeletre a turbós gázkazánokra vonatkozóan. A Szerelvénybolt Kft. tájékoztatása szerint február 1-jétől hazánkban is forgalomba kerülnek a turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető kondenzációs készülékek. Több százezer, eddig turbós gázkészüléket használó család menekül meg az új típusú kazánnak köszönhetően.

Februártól a turbós készüléket használó magyarok is fellélegezhetnek, mivel a hazánkban újonnan forgalomba kerülő BIASI TURBO kondenzációs ErP kazánokkal a több százezres kéményátalakítást és a hosszadalmas engedélyeztetési folyamatot megspórolva cserélhetik le készülékeiket – derült ki az új típusú kazánokat forgalmazó cég tájékoztatásából.

A BIASI TURBO kondenzációs készülékek teljesítik az EU-s rendeletben előírt 86 százalékos szezonális hatásfokot, de hagyományos működési rendszerben is alkalmazhatók – magyarázta épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa, Patonai Roland.

A készülék használata alumínium égéstermék-elvezetési rendszerek és azok gyűjtőkémény rendszereihez való csatlakoztatásához egyaránt engedélyezett. Ráadásul az alsó árkategóriába sorolható kondenzációs kazánok áráért, nagyságrendileg 210 ezer forintért beszerezhetők lesznek – tette hozzá Patonai Roland.

Több százezer családnak jelenthetett gondot

A kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel. Ez komoly gondot jelentett a társasházi családok számára, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen vagy úgynevezett ALU egyedi füstgázelvezetésen keresztül történik. Ugyanis a szabály értelmében, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a több mint félmilliós kazáncsere és kéményátalakítási költséget, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be – magyarázta a szakember.

A zárt égésterű turbós kazánnal fűtők számára eddig nem volt kiút ebből a fogós helyzetből, emiatt az elmúlt hónapokban felmerült, hogy Magyarország módosítást kérhet az Európai Uniótól a turbós kazánok ügyében, mert több százezer család maradhatott volna fűtés nélkül.

A kazánpiac gyorsan alkalmazkodott az EU kazáncsere-rendeletéhez

A magyar szakmai képviseletek kezdetben nehezen idomultak a rendelet elvárásaihoz, a külföldi kazángyártók, köztük a BIASI, viszont kiálltak amellett, hogy nem a rendelet szorul módosításra, hanem a készülékfejlesztésben kell új irányokat szabni, ennek eredménye a turbós kazánokat váltó, új típusú BIASI TURBO kondenzációs készülék is.

Ez a kazán megoldást jelent a gyűjtőkéményes társasházban és az egyedi füstgáz-elvezetésű lakásban vagy családi házban élők számára is, akik így több százezres költségű kéményátalakítás és hosszadalmas engedélyeztetés nélkül cserélhetik le tönkrement turbós berendezéseiket.

A lakosság nehezen alkalmazkodik

A kazángyártókkal ellentétben a vásárlók még mindig nehezen alkalmazkodnak a szabályozáshoz.

Sokan munkatársainktól értesülnek a rendeletről és arról, hogy már csak kondenzációs kazánt szerelhetnek fel. Az igazán nagy ijedséget azonban nem a kazán ára okozza, mivel a kondenzációs készülékek nem sokkal drágábbak hagyományos társaiknál. Inkább a kéményátalakítási költségek és az engedélyeztetési folyamat az, amitől annyira megrettennek, hogy inkább vegyes tüzelésű kazánt választanak, még ha ez sokkal több kényelmetlenséget okoz is számukra hosszú távon. Nem ritka, hogy az elektromos kazán is szóba jön alternatívaként, pedig annak üzemeltetése még mindig igen költséges kiépített napelemrendszer hiányában – tette hozzá a cég tulajdonosa.

A 2016-os eladási adatok már egyértelműen tükrözik az EU-s rendelet hatását: a kondenzációs készülékek ára kb. 5-7 százalékot csökkent tavaly év második felére, mivel nagy számban megjelentek a piacon az olcsóbb kategóriájú kondenzációs készülékek. A legtöbben még mindig a belépő szintű 220 – 260 000 forintos kategóriát keresik – egészítette ki Patonai Roland.

Elfogytak a turbós kazánok

Aki még a 2016. júliusi rendelet életbelépése előtt akarta volna turbós készülékét újra cserélni, annak se nagyon volt rá lehetősége, ugyanis már a tavalyi év első félévében elfogytak a turbós kazánok a boltok polcairól. Július óta pedig egyáltalán nem kaphatók.

A turbós kazánokat a 2000-es évek elejétől kezdve egészen 2013-14-ig építették be nagy számban, de még 2015-ben is sokan választották ezt a megoldást, akik a hagyományos készülékeknél hatékonyabban működő kazánt szerettek volna, de meg akarták spórolni az akkor még borsosnak számító kondenzációs kazánok árát és a kéményátalakításból adódó jelentős beruházási költséget.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.