Gazdaság

Jól tejel az államnak a futóturizmus

A fővárosi futóversenyek a pozitív szemléletformáló és az egészségmegőrző hatás mellett kézzelfogható gazdasági hasznot is hoznak, tavaly például 880 millió forint adó- és járulékbevételt biztosítottak az államháztartás számára – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapest Sportiroda futóversenyeinek nemzetgazdasági hatásvizsgálatáról készült tanulmány bemutatásakor.

Budapest futóversenyei turisztikai szempontból is kiemelkedő eseményekké váltak az elmúlt időszakban – ismertette a Budapest Sportiroda (BSI) megbízásából készített KPMG-tanulmány legfontosabb következtetését Varga Mihály. A résztvevők száma az elmúlt években dinamikusan növekedett: tavaly a három rendezvényre regisztrált versenyzők száma meghaladta a 70 ezret, amely 22 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest – tette hozzá a szakminiszter kiemelve, hogy a budapesti futóturizmus gerincét adó sporteseményekre a világ több mint 80 országából, közel 17 500 külföldi futóturista érkezett hazánkba, és 65 500 plusz vendégéjszakát hoztak Budapestnek.

A tárcavezető jelentős eredményként értékelte, hogy a versenyekhez kapcsolódó közvetlen költés elérte a 2,7 milliárd forintot. Hozzátette: a turizmus nemzetgazdasági teljesítménye sikertörténet, az ágazat minden fontos mutatója növekedést jelzett az elmúlt években.

Középpontban a turizmus

2015. a vendégek számának 7,4 százalékos, a szállásdíj-bevételek 12,6 százalékos, valamint a szálláshelyek 10,4 százalékos bővülésével rekordévnek számít – hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett rá, hogy az ágazat a bruttó hazai terméket több mint 9 százalékát állítja elő és a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja.

A turizmus – ahogyan eddig, ezután is – megkapja a kellő figyelmet és a szükséges támogatást a fejlődéshez – szögezte le Varga Mihály. A 2007-2013-as költségvetési időszakban a turisztikai fejlesztéseket közel 300 milliárd forinttal támogatták uniós pályázati források. A 2014-2020-as fejlesztési periódusban eddig megjelentetett pályázatok támogatási keretösszege már meghaladta a 100 milliárd forintot, év végére pedig megközelíti a 150 milliárdot.

Mindezek tükrében a budapesti futóversenyek pozitív külföldi médiavisszhangja nem elhanyagolható eredmény a következő évek fejlődése, illetve akár Magyarország olimpiai pályázatának sikere szempontjából sem – hívta fel a figyelmet a turizmusért felelős szakminiszter.

Üzenet lehet Tarlósnak is

Ez az újdonsült rajongás a futóversenyek iránt egyfajta üzenetként is felfogható a főpolgármester irányába. Tarlós István ugyanis a fővárosi futóversenyeket érintő rendeletmódosítást is kilátásba helyezett korábban. Ennek alapján a városvezetés későbbi mérlegelése szerint a Budapest centrumában megrendezett évenkénti hat nagy rendezvényből akár már jövőre is legfeljebb csak hármat rendezhetnének meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik