Gazdaság

Setényi: Ezeregy sebből vérzik a magyar közoktatás

A magyar gyerekek teljesítményét a családi hátterük határozza meg, mondta Setényi János, oktatáskutató, az általános iskolákról. De az egyetemeinken sem jobb a helyzet: 19. századi módszerekkel tanítanak 19. századi tudásanyagot. Elkeserítő dolgokról beszélgettünk.

Az információs társadalomban a versenyképesség megteremtése és fenntartása az oktatáson keresztül kellene, hogy megvalósuljon. Hangzatos szavakkal: a jövőnk most dől el, hiszen nemcsak a majdani gazdasági helyzetünkre lesz kihatással, de társadalmi berendezkedésünket is erősen meghatározza az iskola. Ezért sem mindegy, hogy milyen az oktatás állapota, ez az egyik alap pillére a jövőnknek.

Magyarországon az a siralmas helyzet állt elő, hogy egy jeles érettségivel végzett diákot föl kell készíteni arra, hogy például Hollandiába mehessen egyetemre. És itt nem a tárgyi tudás hiányáról van szó, hanem arról, hogy nem tudják hasznosítani a tudásukat. Nem tanulnak meg prezentálni, csapatban dolgozni, nem tudják értelmezni a gyakorlatban a bemagolt elméleti tudását.

A majdani munkaerőpiacon ezek a hiányok teljesen alkalmatlanná teszik a mostani diákokat.

Ez csak egy példa a magyar oktatás elkeserítő helyzetéről, amely szinte minden irányból vérzik. Setényi János teljes és átfogó elemzése itt tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik