Gazdaság

Milliárdokat veszthet az állam egy irodaház elárverezésével

A volt gyógyszerészeti intézet Lánchídhoz közeli irodaháza kerül kalapács alá, meghökkentően alacsony négyzetméterárral.

Árverésre bocsátja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a Belvárosban található egyik irodaházát. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Zrínyi utca 3. alatti, kilenc emeletes épülete őrületesen jó helyen fekszik:

A Four Seasons Gresham luxushotel mögött, kőhajításnyira a Széchenyi lánchídtól.

Az elhelyezkedés, a tehermentesség és a méret ellenére mindössze 2,776 milliárd forint a kikiáltási ár. A hirdetmény szerint 1674 négyzetméter az ingatlan területe, bár ez csak az épület alapterületére vonatkozik. A teljes területe 8172 négyzetméter, ez 340 ezer forintos négyzetméterárat jelent – szúrta ki a 444.

A portál azt írja, ez nagyon alacsony árnak számít a környéken, maximum egy pince négyzetméterára vetekedhetne vele. Egy felújított ingatlannál az 1,6 millió forint se szokott durva lenni. A 444 megjegyzi, az aukciókon gyorsan felmehet a kikiáltási ár, persze ha van valódi verseny a licitálók között.

Azonban van itt egy bökkenő: ötmillió forintban határozták meg a licitlépcsőt, tehát minimum 5 milliót kell ráígérni az előző ajánlatra.

Emiatt viszont a végtelenségig elhúzódhatna a licit, de valószínűbb, hogy nem lesz olyan magas az ár, amiért végül elviszi a győztes a házat. Ha az ötmilliós lépcsőt tartják a licitálók, ezerszer kellene egymásra ígérniük, hogy ne érje kár az államot egy áron alul értékesített ingatlannal.

Ami még érdekes, hogy szombat este 9-kor lezárják az árverést, azonban eddig csak egy ajánlat érkezett be.

A határidők eleve szűkek voltak: december 30-án hirdették meg az árverést, január 9-én, két óra alatt lehetett bejárni a házat, és még aznap be kellett fizetni a 694 millió forintos biztosítékot, hogy egyáltalán indulni lehessen az árverésen. Az ilyen nagy összegek átutalása beletelik pár órába, így aki még konzultálni, gondolkodni akart a vételen, egyből kiesett a licitálók köréből.

Ha ön is ráfeszült, mi lesz ezen az izgalmas aukción, itt követheti végig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik