Belföld

Karácsonykor árverezik a telt házas idősotthont

A NAV Elektronikus Árverések felületén megjelent egy hirdetés, egy jelenleg szociális otthonként üzemelő ingatlant árvereznek el december 26-án.

A Sors 2002 Kft. által üzemeltetett recski Gesztenyés Idősek Otthonában 38 szoba van, jelenleg 49 idős lakóval, telt ház van. Az 1615 négyzetméteres ingatlant 40 millióra becsülték, a minimális licitösszeg 26 millió.

A NAV az árverést a cég 81,8 millió forintos adótartozása miatt hirdette meg.

Az árverést november elején tették közzé, a licit kezdete karácsony másnapja, reggel 8 óra, a vége december 29-e, este 9.

Az érdeklődők meg is nézhetik a helyszínen, december 20-án, fél tíztől fél órán keresztül. A 24.hu-nak a Heves megyei NAV-nál azt mondták, amennyiben igény lesz rá, a harminc percnél többet is biztosítanak.

Az ottlakóknak (vagy hozzátartozóiknak) havi 99 500 forintot kell befizetniük, hogy ott lakhassanak, amiért többek között:

  • lakhatást, fűtést, világítást, folyamatos melegvíz-szolgáltatást,
  • napi ötszöri étkezést,
  • orvosi javaslatra speciális diétát,
  • szükség szerint igénybe vehető 24 órás nővérszolgálatot,
  • egészségügyi ellátást,
  • mentálhigiénés ellátást

biztosítanak.

Kerestük az otthon vezetőjét, hogy mi lesz az ingatlan és a lakók sorsa, de nem kívánt nyilatkozni. Azonban úgy tudjuk, nemrég összehívtak egy lakógyűlést, ahol megnyugtatták az idős embereket, minden rendben lesz. De a hozzátartozókat hivatalosan még nem értesítették az árverésről.

Információnk szerint – azzal együtt, hogy november eleje óta tudják az otthonnál, hogy árverés lesz és bizonytalan az ingatlan sorsa – egy hete is volt egy beköltözés.

Amikor felhívtuk őket és érdeklődtünk, van-e szabad hely, azt mondták, telt házzal üzemelnek jelenleg, de egy űrlap kitöltésével bárki várólistára kerülhet, és telefonon sem említették, hogy árverés lesz az ingatlannál.

A cégadatbázis szerint a Sors 2002 ellen már augusztusban végrehajtást rendelt el az Egri Törvényszék, de a beköltözések mégis folyamatosak voltak. A cég ügyvezetőjének, Tóth Péternek egy szlovákiai, rimaszombati címe van megadva tartózkodási helyként.

Kérdés, hogy az önkormányzat megvenné-e és üzemeltetné-e az otthont. Beszéltünk a recski polgármesterrel, Nagy Sándor azt mondta a 24.hu-nak, hogy nem vesznek részt a licitben. Ugyanakkor a településvezetőtől megtudtuk, hogy az ingatlani lapon szerepel egy rendőrségi széljegyzet is (ugyanis egy érdeklődő kikérte a földhivataltól a lapot), de azt nem tudni, miért. Azonban így Nagy szerint könnyen előfordulhat, hogy érvénytelen lesz az árverés.

Ha mégis érvényes lenne, akkor az új tulaj mindenféle jogi következmény nélkül megteheti, hogy kirakja a lakókat és nem otthonként üzemelteti tovább az ingatlant.

A recski otthon
A recski otthon

A Pesti Srácok korábban megkérdezte a térség fideszes országgyűlési képviselőjét az ügyről, Horváth László akkor azt mondta:

Karácsonykor elárverezni az idősek otthonát az utolsó menedéket, durva érzéketlenség, akkor is, ha jogilag rendben van. Emberileg nincs rendben! A karácsony arcul csapása. Az érintettek és a családjaik becsapása a tájékoztatás elmaradása pedig mélyen tisztességtelen. Ez a tulajdonos és az intézményvezetés lelkét terheli. Bármi is fog történni, az idős és beteg emberek biztonsága és ellátása, minden más szempontot meg kell, hogy előzzön.

A 24.hu-nak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál azt mondták, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve az ingatlan tulajdonosát értesítette az árverésről. Az már más kérdés, hogy az ingatlan tulajdonosa nem értesítette az ottlakók hozzátartozóit.

“Az árverésből nem következik, hogy az ingatlant el kellene hagyni az ottlakóknak”, tették hozzá a NAV-nál, igaz, az árverési kiírásban nem szerepel olyan kikötés, hogy az új tulajdonosnak miként kell majd üzemeltetnie az ingatlant.

Cikkünk közvetlen megjelenése előtt megpróbáltuk újra felhívni a szociális otthont, de hívásunkat már senki nem fogadta.

Kiemelt képünk illusztráció, MTI / Kallos Bea

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik